Skjermbilde 2021-01-06 kl
Disse dingsene er sentrale i Mikalsens snømåling: Raspberry PI tv holder databasen og hjemmesiden nynsny.no, som er åpen for alle. Den blå enheten Arduino henter dataene fra avstandsmåleren og sender til databasen. Foto: Privat

Foto: Privat

De siste dagene har besøket på Petter Arne Mikalsens nettside nysny.no gått til himmels. Her finner nemlig hytteeiere, brøytemannskaper og andre sanntidsdata om snødybde og snøvekt. IT og automatiseringsingeniøren har puslet sammen forskjellige tekniske komponenter i et målesystem som er satt opp ved hytta på Blefjell. 

Enkelt sagt handler det om en liten datamaskin som kommuniserer med en avstandsmåler. Lasermåleren angir avstanden ned til snø i millimeter. Dataene sendes hver halve time til Mikalsens hytte hvor alt samles i en database. Herfra blir informasjonen gjort tilgjengelig på nettsiden hans.

- Systemet gir beskjed om absolutt snødybde her og nå i området hvor jeg har hytta. Ved at snødybden logges med klokkeslett og dato, kan en hytteeier i området lett finne ut hvor mye snø som har falt siden sist taket ble måket. Kanskje skjønner han at det er på tide å ta turen opp igjen, forteller Petter Arne Mikalsen til Hytteavisen.no.

Skjermbilde 2021-01-06 kl
Fra denne teststasjonen får hyttefolk nå beskjed om snødybden via nysny.no. Nettstedets navn har sin bakgrunn i Mikalsens Nesna-dialekt.

Voldsom respons

Systemet er koblet opp til yr.no slik at nettstedet hans også forteller vekten av snøen og hvor mye et varslet snøfall de kommene dager vil veie per kubikkmeter.

- Responsen har vært helt formidabel, sier Kongsberg-ingeniøren. Mange ønsker å få satt opp tilsvarende løsning i sitt eget hytteområde. Den ene målestasjonen jeg har, gir jo informasjon om forholdene kun i dette området av Blefjell. For at hytteeiere i hele fjellområdet skulle få noen lunde eksakt informasjon om snøstatus for sitt felt, måtte jeg nok sette opp et par stasjoner til - for eksempel på Nordstul og Nipeto.

Interesserte i Numedal først

Og med den interessen som har kommet for dagen i det siste, kan det godt skje. Mikalsen er klar. Men med flere stasjoner, kjøp av mer utstyr og utgifter til driftingen regner han med å måtte ta noen kroner for bruk av tjenesten. Nå er den gratis.

- Jeg skal nok fint håndtere henvendelser i Numedal-regionen. Andre steder får eventuelt komme etter hvert, sier han. 

Framover vil han lage en mer snerten og stabil utforming av riggen. Innkapslingen av sensoren må også gjøres bedre enn med den provisoriske isboksen han bruker nå. 

Petter Arne Mikalsen[1]
Petter Arne Mikalsen må vel med rette kunne kalles en hyttelivets Petter Smart: Hytta hans er en avansert smarthytte med alle tenkelige styrings- og varslingssystemer. Og nå har han også laget et system for at hyttefolk kan se hvor mye snø som logger på hyttetaket. Foto: Privat

Fullstendig automatisert

At det ennå er noe som må fikses får han bekreftet akkurat denne dagen når Hytteavisen er på tråden.

- Nå er det minus 17 grader på Fagerfjell, og den temperaturen liker ikke lasermåleren så godt. Men tekniske utfordringer jo sånt folk med min bakgrunn liker, humrer Mikalsen. Til daglig er databaseløsninger for oljebransjen hans spesiale. 

Da Mikalsen bygde hytta i 2014 ønsket han å gjøre den trygg og enkel å betjene. 

- Derfor la jeg opp til avansert hyttestyring med alt som hører med: temperaturkontroll, innbruddsalarm, sms-varsel ved brann og automatisk stenging av vannet, forteller Petter Arne Mikalsen til Hytteavisen.no. 

Når han nå forlater hytta, trykker han bokstavelig talt på en knapp og automatikken overtar all styring med hytta. På samme måte trykker han på knappen for å «starte» den igjen.