Tekst: Chera Westman/ifi.no
Men uansett om hytta ligger på fjellet, ved kysten eller i innlandet trengs det vedlikehold. Byggetradisjoner og beliggenhet er langt på vei avgjørende for hvilke produkter og farger vi velger.
Fra desember til påske er det nytelse som gjelder på fjellhytta. Når vi skal pusse opp, gjør vi det gjerne utenom denne tiden. Utendørs følger hytteoppussingen vanlig eksteriørsesong, men med topp i sommermånedene.
– Hjemme vil vi være ferdig med terrassen til 17. mai. Hytta kommer senere. Vi tar gjerne fri noen uker på hytta om sommeren, og kombinerer oppussing, ferie og samvær med familie og venner, sier Christina Hanevold, produktsjef og ansvarlig for hyttekategorien i Scanox.
I sjøhytter er beiset kledning mindre vanlig. Her bruker vi gjerne tapet eller har malte slette vegger. Foto: Per Erik Jaeger/ifi.no |
Trend og tradisjon
Nordmenn er veldig tradisjonelle i fargevalg på hytta.
– Vi velger naturinspirerte farger, men tar også med oss moderne trender og bruker dem med tradisjonelle perspektiv. For eksempel kombinerer vi gjerne tre med andre materialer i fasaden, men lar tre fortsatt være hovedmaterialet, sier Christina Hanevold.
Uansett om hytta ligger på fjellet, ved sjøen eller innlandet bør den vedlikeholdes og pusses opp med jevne mellomrom. Fasaden trenger vedlikeholdsvask innimellom et strøk maling eller beis, og innvendig vil vi modernisere og lysne opp. At høy standard og moderne komfort ikke er høyt prioritert, viser seg også i at utvendig oppussing er mer vanlig enn innvendig.
Men hva vi bør fokusere på skiller seg noe avhengig av beliggenheten: ved sjøen, på fjellet eller i innlandet.
Hytte i innlandet
Fargesettingen av hytter i innlandet og i skogen preges i stor grad av naturen. Hyttene har naturfarger, og sklir inn i terrenget.
– Generelt dreier fargevalgene seg om brun, sort og gråtoner, sier Christina Hanevold.
Hytter i innlandet er mer plaget av begroing og grønske enn sjø- og fjellhytter. De er mange ganger omgitt av store trær og busker som gir skygge, og som mister blader og barnåler. Fasadefargen er med på å skjule begroing som kan skade fasaden. På kledningen fester det seg også pollen, skitt og smuss som kan gi grobunn for svertesopp og mugg.
Derfor er det viktig å vedlikeholdsvaske fasaden innimellom. Malingprodusentene anbefaler å vaske huset utvendig etter hver vinter.
– Ved å vaske fasaden får vi igjen fram de klare, friske fargene, sier Per Lund Nielsen.
Etter vask kan huset faktisk bli så fint at det ikke trenger ommaling. Innvendig i innlandshytter, som på fjellhytta, finner vi ofte panel og tømmer vi ønsker å lysne. Men her bruker vi mer maling enn beis. Og akkurat som for boliger og hytter forøvrig velger vi gjerne lyse farger, eller går mot gråtoner.
Hytte ved kysten
Den hvitmalte sørlandshytta er selve bildet på norske sjøhytter. Beis brukes sjelden på fasader ved kysten der slitasjen er hard fra saltvann og forurensing som kommer over sjøen. Det er imidlertid solens UV-stråling som står for den verste belastningen på fasadene.
Hvor lange vedlikeholdsintervallene bør være, kommer helt an på hyttas beliggenhet, konstruksjon, størrelsen på takutspringene og hvilken behandling som er valgt.
– Generelt kan nok sies at intervallene på sjøveggen er kortere enn andre vegger. En akrylmaling holder lenger enn en beis eller oljedekkbeis, men holdbarhetsgarantien som vi angir, gjelder den tekniske beskyttelsen. Glans og farge kan påvirkes før levetiden er ute, sier Per Lund Nielsen, teknisk sjef i Scanox.
Det innebærer at én eller to vegger på en fasade som er malt med et produkt med 12 års holdbarhet, trolig bør males før den tiden, grunnet falming og glansbortfall.
– Lyse hytter ved sjøen bør nok også vaskes noe oftere enn hytter andre steder for å holde fargene sterke og klare, sier Per Lund Nielsen.
Sjøhyttene har ofte platematerialer og glatte vegger innvendig. Disse maler vi gjerne – og her følger vi boligtrendene når det gjelder farger.
Lysmalte vegger har vært dominerende en tid, men nå kommer gråfargene sterkt også i hyttene ved kysten.
Lut er fortsatt et godt likt produkt når mørknet furu skal lysnes. Men beis i ulike gråfarger har langt på vei tatt over. Foto: Frode Larsen/Scanox |
Hytte på fjellet
De norske byggetradisjonene er sterke, og fortsatt er de fleste fjellhytter laftede tømmerhytter, eller kledd med villmarkspanel. Innvendig har vi gjerne rikelig synlig treverk og paneler.
I fjellhyttene bruker vi lite maling til fordel for beisprodukter, også innvendig beises det gjerne. Beisede eller tjærebeisede fasader har et vedlikeholdsintervall på mellom tre og ti år.
– En vegg i solsteiken må kanskje behandles etter fire år, mens nordsiden klarer seg i ti, sier Lund Nielsen.
På fjellet er forurensingen mindre enn i innlandet eller ved sjøen, samtidig som en større andel av hyttene er mørke i fargen, slik at skitt som fester seg ikke synes like godt som på lyse sjøhytter.
– Men man ser at snøen på fjellet blir skitten den også, og en vedlikeholdsvask av og til er bra, sier han.
Alle vegger må ikke nødvendigvis behandles samtidig – det går fint an å ta én vegg ved behov, og la resten vente, når de ser fine ut.
– Det er viktig å etterse fasaden ofte og behandle veggene før det er gått for langt. Får en lyst, brunbeiset vegg stå for lenge, vil treverket tørke ut. Når den beises, trekker treverket mye og blir fort mørkere enn resten av fasaden.
– Innvendig er det mye furu som er blitt mørk. Den vil mange friske opp og lysne, sier Per Lund Nielsen.
Trendene som gjelder for boligen gjelder også for hytta. Når den mørke furua skal lysnes – går vi nå også mot grått – ikke hvitt i like stor utstrekning som før.
– Lut selges fortsatt godt, men interiørbeisene har overtatt mye av markedet. Moderne interiørbeiser er lette og behagelige å arbeide med, de tørker raskt, og noen gir raskt et pent resultat med lød og fargespill, i tillegg til at ett strøk kan være nok, sier Christina Hanevold.