– Dessverre tar ikke innbruddstyvene ferie, og for mange blir ferien ødelagt når man kommer hjem til et endevendt hus. Vi oppfordrer derfor alle som skal bort i ferien til å bruke litt ekstra tid på å sikre huset før man drar. I tillegg finnes det teknologi som gjør det enkelt å både overvåke og sikre boligen mens man er bortreist, sier informasjonssjef i Verisure, Cecilie Knudsen.
Enkle grep
I følge Knudsen er det mye man kan gjøre selv for å minimere risikoen for innbrudd.
– En liten egeninnsats før man reiser kan utgjøre stor forskjell. Unngår du å annonsere ferieplanene på Facebook og samtidig allierer deg med naboen er mye gjort. I tillegg lønner det seg å installere alarm tilknyttet en alarmsentral. Innbruddstyver unngår helst boliger som er merket
Overvåk med telefonen
Dagens alarmanlegg gjør mer enn bare å varsle ved brann og innbrudd. De nyeste anleggene gir også mulighet til å overvåke boligen, samtidig som man kan fjernstyre alarm, temperatur og lys med smarttelefonen.
– Med Verisure kan du skru alarmen av og på med smarttelefonen. I tillegg finnes det også en del gunstige tilleggsfunksjoner, som at du for eksempel kan sjekke boligtemperaturen før du reiser hjem igjen, sier Knudsen.
10 tips for hvordan du kan sikre hjemmet mens du er på ferie:
1. Sosiale medier
Mange tror at det man legger ut på sosiale medier kun er synlig for sine venner. Statusoppdateringer, innsjekkinger og lignende kan imidlertid være synlige også for andre. Derfor burde det ikke annonseres at du drar på ferie i sosiale medier som Facebook, Twitter o.l. Vent med å publisere feriebilder til du har kommet hjem. Unngå å sjekke inn på ulike steder i løpet av ferien.
2. Få det til å se ut som om du er hjemme
Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.
3. Tom postkasse og full søppeldunk
Be en nabo eller bekjent ta inn posten for deg. Du kan også få posten oppbevart eller midlertidig ettersendt via http://www.posten.no/produkter-og-tjenester/adresseendring-og-oppbevaring/oppbevaring-av-post. En tom søppeldunk eller en umåkt oppkjørsel er tydelige tegn på at du ikke er hjemme. Be naboen kaste litt søppel i dunken din samt hjelpe deg med å måke oppkjørselen.
Stor, låst postkasse, som svelger unna ferieposten, er også en god idé.
4. Tenk på brannfaren
Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, DVD, datamaskin osv. Dersom du slår av hovedbryteren, må du huske at kjøleskap og fryser også blir slått av. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral kan bidra til å minske skadene dersom det begynner å brenne.
5. Alarm
Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral. Både risikoen for- og følgeskadene av et innbrudd minsker med en alarm som ikke bare varsler lokalt.
6. Lys og lyd
En elektronisk timer for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Moderne LED-lamper utvikler nesten ingen varme. Dermed er brannfaren minimal samtidig som de trekker lite strøm.
7. Steng vannet
Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene. Kontroller deretter at varmtvannsbereder eller varmesystem klarer seg uten vann. Kontrollér også selve hovedkranen. En vannkran som irrer og lekker er det siste du trenger når du skal på reise.
8. God lås
Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Det er også mulig å skaffe en digital lås som du kan styre via app (for eksempel Triovings Yale Doorman).
9. Dokumenter verdisakene dine
Fotografer og merk verdisakene dine. Mange forsikringsselskap tilbyr ID-merker du kan sette på verdigjenstander.
10. Gode naboer
En av de absolutt beste løsningene for å minimere risikoen for skader og innbrudd, er gode naboer som ser etter huset med jevne mellomrom.