5C7A8690
Selv gassbrenneren som varmer vannet til alle gulv, unntatt soverommene, er montert på badet. Installasjonen skjules bak et buet deksel.

- Jeg tror faktisk enhver som kommer på besøk vil tenke at den nye hytta vår er som en hvilken som helst høystandardhytte. Man kan få til «alt» når man er venn med sola, ler Meinert. 

Fra marerittopplevelse til drøm

Hytta ble totalskadd i brannen som brøt ut nattestid 22. desember 2016. Forsikringsoppgjøret gikk greit. Nå kunne ”teknokraten” som gjennom en årrekke har vært en foregangsmann for ”grønne løsninger” på hyttene, pakke all sin kunnskap om solcelleenergi, solfangere og ulike kraftpakker for strømløse hytter inn i en moderne hytte.

- Vi har alt vi trenger - godt med lys, et moderne kjøkken med varmt og kaldt trykkvann i springen, stekeovn med 230 volt fra eget anlegg, gassbasert komfyr, strøm til tv og husholdningsapparater og et enkelt driftssikkert tørrtoalett.

Det er i det hele tatt fint lite som skiller denne hytta fra høystandardhytter i moderne hyttefelt, mener Lars. Det eneste måtte være at den som vil dusje, selv må ta ansvar for å bære inn noen bøtter med vann, legger han til. Alt vann må nemlig hentes i en brønn tretti meter fra hytteveggen. De har savnet innlagt vann like lite som 230 volts strømnett. 

Vannbåren gulvvarme

Nå kommer Lars Meinert til det ekteparet virkelig føler er luksus i en 12 volts hytte: Vannbåren gulvvarme.

- De færreste synes det er noe trivelig med kalde gulv. Selv når hytta er tinet og oppvarmet, forblir gulvet ofte ganske kaldt på vinterstid. Slik var vår gamle hytte, så nå ville vi ha vannbåren gulvvarme.

- Og det i en 12-volts-hytte?

- Helt problemfritt, slår Meinert fast. I den nye hytta la vi gulvslanger på tregulv med varmefordelingsplater akkurat som i en hvilken som helst annen bolig. Disse er koblet til en gasskjele som varmer vannet, og til en temperaturmåler som passer på at gulvet holder konstant temperatur. En liten 12 volts pumpe fordeler det varme vannet i gulvene. Vi supplerer med vedfyring, det er det. Gulvvarmen er dessuten tilkoblet GSM-styring, slik at vi ringer ”hytta varm” før vi setter oss i bilen.

5C7A8700[1]
Dette er Meinert-hyttas hjerte. - Jeg kan skjønne at folk kan bli litt urolig og forvirret når de ser et teknisk rom som dette. Men det er enklere sammensatt enn man skulle tro, bedyrer Lars Meinert.

Lar hytta ”fryse ned”

For å drive gulvvarmen gjennom en uke, regner Meinert med at han bruker ca 10 kg gass.

- Og når dere forlater hytta?

- Vannet inneholder en viss mengde glycol for at det ikke skal fryse. Når vi lukker etter helg eller ferieuker, stenges alt. Vinterstid lar vi den ”fryse ned”. Det gjør at vi ikke belaster strømnettet - og egen privatøkonomi for den del - med oppvarming når hytta ikke er i bruk.

Så har Zolas energi da også skaffet seg agenturet for gasskjelen ”Gaslox”. Produktet er utbredt som varmekilde i fiskebåter og anleggsbrakker, blant annet i forbindelse med radiatorer. Siden brenneren er en varmekilde i seg selv, brukes den hos ekteparet Meinert til ekstra oppvarming av badet. Det vil si at alle rørene - tre kretser - stråler ut i gulvene fra badet.

Så smart kan det gjøres

Meinerts hytte er på sett og vis en demohytte som viser hvor smart det går an å innrette seg for den som ønsker å leve hyttelivet både enkelt, komfortabelt og energiøkonomisk. Solide solcellepaneler er en selvfølge. Disse har Meinerts montert på taket. På hyttas front mot sør er det festet to rause solventilatorer, såkalte «2 i en», som dels blåser oppvarmet luft inn i hytta, dels piffer opp batteribanken.

- Solventilatorer er en vidunderlig oppfinnelse! Hvor mange opplever ikke å komme til en kald og rå hytte, som det tar timer å varme opp og tørke. Solventilatoren sørger for tilførsel av ny varm og tørr luft. Du opplever aldri mer å komme til en rå hytte om du har en solventilator på veggen! Naturligvis blir innetemperaturen også alltid vesentlig høyere enn ute, sier Meinert.

Meinert panel
- Det er vanskelig å forstå at ikke ”folk flest” bruker solen til å varme og tørke hytter og hus. Det er jo helt gratis, sier Lars Meinert. Selv har han to store paneler, som puffer tørr, varm luft inn i hytta og attpåtil lader batteriene.

230 volt, men fra sola

Selv om det ikke er tilgang på 230 volt på Vikerfjellet, har Meinert like fullt sørget for at den er tilgjengelig.

- Med den solcellebaserte kraftpakken vi har installert, har vi nok energi i batteribanken til å bruke stekeovnen på 230 volt. I julen var den i flittig bruk. På dager med dårlig ladning kan det nok være at jeg tyr til aggregatet for å fylle opp, men det er unntaksvis, bedyrer Meinert. Ovnstoppen på kjøkkenet er imidlertid gassdrevet. Ellers er alt lys og tv basert på 12 volt.

- Man må vel være ingeniørutdannet for å ”skru på” og drive en slik hytte.

Lars Meinert unner seg en god latter.

- Neiii, langt i fra. Svigerdatteren min drar gjerne på hyttetur med venninnene. Hun strever ikke med noe. Heller ikke å ”konstruere” en hytte med disse egenskapene er noen kunst. Akkurat til 230 volts installasjonen må man ha en kvalifisert elektriker. Alt annet kan hvem som helst fikse selv, om man vil, bedyrer Meinert.