Av Cathrine Sæther
Det finnes mange oppussingstiltak man kan velge å bryne seg på, men for å gjøre det enkelt, deler vi oppussing hovedsakelig i to former: totalrenovering og overflateoppussing. Sistnevnte sier seg selv litt: en overflateoppussing går ut på å fornye eller oppgradere overflater. Eksempler på slike tiltak er:
-
bytte av skapfronter
-
maling av vegger og møbler
-
legge flis-på-flis
-
bytte ut belysning
-
legge nytt, eller slipe, gulv
Har du lyst til å modernisere uttrykket til hytta litt, kan du for eksempel male eller beise de bare furuveggene, bytte ut gamle treskap på kjøkkenet og legge fliser på badet.
På den andre siden av oppusingsskalaen har vi totalrenovering - der overflateoppussing tar for seg kun overflaten, går totalrenovering i dybden. I stedet for å legge flis-på-flis på badet, river du hele badet - inventar, flis, membran, støp, røropplegg og elektrisk anlegg, for så å bygge det opp igjen. Totalrenovering vil alltid gi best resultat, forutsatt at arbeidet gjøres riktig selvfølgelig.
Skal du pusse opp et eldre bad, hvor de tekniske elementene som rørsystem og elektrisk anlegg, nærmer seg enden av sin levetid, vil ikke en overflateoppussing være tilstrekkelig. I verste fall vil det tilrettelegge for at større problemer får utarte seg i det skjulte. Et eksempel på dette er at det oppstår en lekkasje som ikke blir oppdaget, og som forårsaker fukt- og råteskade.
Hva lønner seg for deg?
Totalrenovering er unektelig det dyreste alternativet, men resultatet tilsvarer imidlertid investeringen. Men hva som lønner seg er et mer komplekst spørsmål - det avhenger av utgangspunktet til hytta di, om du har planer om å selge med det første, ønsket komfortnivå og hvordan du måler verdigevinsten av oppussingen.
Om du måler gevinst ut ifra verdiøkning og fortjeneste ved nærstående salg, skal du være forsiktig med større oppussingstiltak. Jo større investeringen er, desto mer usikkert er det at du vil tjene den tilbake ved salg. Om det er en stund til du skal selge, ser oddsene bedre ut.
Men verdi måles ikke alltid i kroner - verdien du oppnår i form av bedre trivsel og komfort på hytta er vel så viktig som pengeverdien. Hytta er jo til for å nytes og settes pris på, og da er det viktig at man får det slik man vil ha det, om det så er en spartansk stil eller luksus man foretrekker.
Ha miljøet i bakhodet når du pusser opp
Man skal ha miljøet litt i bakhodet disse dager, og da er det lurt å huske på at en oppussing som varer, er mest miljøvennlig. Om du må bytte ut inventar, farger og dekor annethvert år, er dette lite bærekraftig. Men om du velger materialer, farger og interiør som er tidløse og som du selv setter pris på, og derfor vil beholde lenge, vil dette gjøre oppussingen mer miljøvennlig. Sånn sett, kan en grundig totalrenovering som holder i mange år være mer lønnsomt og miljøvennlig enn en overflateoppussing som må gjentas ofte.