Gaustablikk02
- Vi falt pladask da vi så bildet av denne hytta. Den var ”veldig oss” og lå ideelt til ved alpinbakken med eventyrlig utsikt. Utformingen var akkurat så særpreget moderne og minimalistisk som vi drømte om, forteller Tone Holst med begeistring til Hytteavisen. Sammen med ektefellen Eirik Sandvik og barna Sofie (8) og Emil (10) er hun i ferd med å bo seg inn i hytta, som er den første av i alt åtte så å si identiske hytter som skal bygges i feltet.
Gaustablikk03

Stikker seg ut

I et telemarksk hyttemiljø mye preget av laft og bonderomantiske innslag, er det ikke til å unngå at den stikker seg ut. Den høyreiste fasaden gir i seg selv tindeassosiasjoner, og sjenerøse glassflater inviterer gjestene til måpende panorering. Kristiansen & Bernhardt i Tønsberg har på originalt vis bokstavelig talt delt bygget med en gjennomgående, overbygd passasje. Dette har gitt arkitektene en rekke muligheter for kreativ bruk av glass, stein og treverk i utformingen. På denne måten tilføres mye lys, fascinerende vinkler og nye perspektiver på miljøet utenfor. Stua i underetasjen blir nok et populært samlingssted kanskje først og fremst for de unge som er på hyttetur. Rommet kan også benyttes som soveplass for to.

I hovedetasjen utgjør kjøkken og stue til sammen et stort og tiltalende allrom. Den lekre trappa til andre etasje er både kompakt og transparent. Trinnene er i massiv eik og forankret i en stålbjelke som strekker seg fra første til andre etasje. Vangen er i klart og tykt glass. Andre etasje inneholder bad og tre soverom. Det ene og største soverommet ligger mot ”utsiktsretningen” med vindusflater som strekker seg fra gulv til tak.

Gaustablikk04

Spesielt anneks

- Tenk å få våkne til denne utsikten, utbryter Tone og trekker persiennene til side. Ingen tvil: Herfra er utsikten rett og slett kongelig. Mer rom og plass til familie og venner var en hovedparole for Oslo-familien. Nå kan de fint senge ti voksenpersoner og fire-fem barn.

- Vi ville gjerne også at gjester skal få fred og være for seg selv, om de ønsker. Planløsningen imøtekommer dette ønsket veldig godt. Vi har to fullverdige stuer, en i underetasjen og denne store som er kombinert med kjøkkenet i hovedetasjen. Når det kommer til overnatting kan gjestene sove så lenge de vil i en egen avdeling av huset.

En smal gjennomgående ”tunnel” deler byggets hovedkropp fra en mindre seksjon. Men med taket over det hele, framstår bygget helthetlig og samlet. Boligens andre halvdel er vel simpelthen fjellheimens mest spesielle anneks. Her har arkitektene lagt inn en delikat og liten spa-avdeling med dusj, et dypt badekar og en lekker badstu. Vegg i vegg ligger et stort soverom med finurlig arrangerte sengeløsninger i ulike nivåer og retninger. Foreldre slipper nok å kommandere de unge i seng, for dette smarte sosiale arrangementet blir nok populært.

Bod og teknisk rom er også i denne del av bygningen.

Gaustablikk05

Egne ønsker

- Noen endringer ville dere vel ha arkitektene til å gjøre?

- Planløsningen passet oss perfekt, og vi følte ikke behov for å gjøre en eneste vesentlig forandring, forteller Tone. Den eneste større endringen var det arkitektene selv som ønsket å foreta. Peisen var nemlig opprinnelig tegnet inn i fasaden. Her var tanken at vi skulle kunne nyte utsikten og peisflammene på samme tid. Men det viste seg at peisen ville ta så mye plass i fronten at de ønsket den flyttet. Slik ble det, og vi er bare tilfreds med løsningen.

Da det kom til utformingen av det indre miljøet hadde Tone klare ønsker. Inspirert av elementer hun hadde sett hos venner, ønsket hun mørkt treverk i gulvet og en svak fargetone på veggpanelet.

- Vi ville ha en lun atmosfære og at hytta innga den rette hyttefølelsen. Vi valgte derfor litt bredere gulvplanker i eik i fargen Coffee oak , samtidig som veggene ble beiset ett strøk i Sand. Vi ønsket også et annet kjøkken enn det som var i pakken.

Ekteparet var desuten fast bestemt på at de ville ha en lettstelt fritidsbolig. Det ønsket harmonerte godt med tankene for disse hyttene. Ytterkledningen er nemlig i vedlikeholdsfri lerk. Vær og vind vil etter hvert patinere overflaten mot det sølvgrå, og dermed anonymisere bygget mot terreng og miljø for øvrig.

Gaustablikk06

Lite stimete

Hele familien er allerede flittige brukere av alpinbakken noen få meter utenfor hytteveggen. Far har allerede også hatt sin første puddersnøopplevelse ned fra Gaustatoppen (1883 moh). Kilometerlange velpreparerte langrennsløyper inviterer til behagelige familieturer på bortoverski.

Gaustablikk-området byr på noe året rundt, mener hytteeierne. Gaustatoppen øver stor tiltrekning på folk året rundt, og titusener store og små tar turen til topps hvert eneste år. De mange og gode sykkelstiene i området er blitt en populær attraksjon, og fiskevannene lokker alle med sans for dupp og snøre.

- Noe av det fine med Gaustablikk er også at her ikke er så stimete som for eksempel på Hafjell, sier Tone.

Nå gjenstår litt av den utvendige finishen og torv på taket før familiens drømmehytte er helt ferdig.

Gaustablikk07

Noe enestående

- Vi ba flere arkitekter om å lage en skisse for hvordan de kunne tenke seg hytter i dette terrenget. Da tegningene forelå gikk vi uten noen tvil for skissen fra arkitektene Kristiansen & Bernhardt, sier Monica Nordby i Gaustatoppen Utvikling AS.

Utbyggerne var opptatt av at hyttene måtte være godt tilpasset terrenget og sikre at beboerne kan nyte den enestående utsikten også når de er innendørs.

- Den fantastiske beliggenheten og utsikten tilsa at vi måtte anstrenge oss for å finne en unik hytteløsning også. Som utbyggere hadde vi selvsagt våre egne tanker og ideer, og så forventet vi at arkitektene kom med sine, som de ville realisere i dette prosjektet. Det ble en perfekt kombinasjon, sier Monica Nordby.

Åtte hytter

De åtte hyttene i området bygges alle over samme lest og leveres komplett og nøkkelferdig. Men kjøperne kan gjøre visse endringer innenfor standardpakken og om ønskelig oppgradere.

- Dette er unektelig spesielle hytter, og det er viktig at hytteeierne kan velge og selv være med og prege det miljøet de skal bo i. Dette følger vi opp gjennom jevnlige møter med kunden. Vi har også den løpende kontakten med de som skal gjøre jobben, sier Monica. Moen Design i Gvarv som har hovedentreprisen, er godt vant med de utfordringer som følger av å bygge i fjellet. I startfasen av prosjektet har også arkitekten vært mye til stede for å følge opp.

- Kristiansen & Bernhardt er et stort arkitektkontor med mye kompetanse. Det gir klart noen fordeler for oss som utbyggere. De har fulgt opp byggeprosessen hele veien.

Redefinering av fjellhytta

Arkitektfirmaet har høstet mye oppmerksomhet for den uvanlige hyttearkitekturen på Gaustablikk. De har sett prosjektet som en mulighet for å redefinere fjellhytta, hvilket de har gjort ved å skape romslighet over flere plan og bruke sjenerøse glassfelt. Hytte nummer to er under oppføring. Også den er solgt til Oslo-folk, som opplever området som attraktivt blant annet på grunn av den forholdsvis kurante avstanden og reisetida. Ca 17 mil og ca to timer biltur er akseptabelt for de fleste.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE