Tyveriraidet, som startet høsten 2022, ble til slutt stoppet etter at politiet ved hjelp av en liten sporingsmekanisme på en stjålet sag kunne følge tyvenes bevegelser.

Politiet i Innlandet oppdaget en betydelig økning i grove tyverier fra industriområder og hytteområder under oppføring i løpet av 2022. Etter å ha sett en sammenheng mellom disse tyveriene og lignende hendelser i nabodistriktene, satte de sammen en spesialgruppe for å nøste opp i saken. 

Etterforskningen, som pågikk i flere måneder, inkluderte blant annet kommunikasjonskontroll, overvåkning og tett samarbeid med litauiske myndigheter.

Interessert i dommen? Les den her.

Gjennombruddet kom da politiet sporet opp de fire tiltalte via en stjålet sag utstyrt med en sporingsenhet. 

Etterforskningen avdekket at de tiltalte brukte flere mobiltelefoner, ulike kommunikasjonsplattformer som Telegram og Snapchat, og en rekke biler for å gjennomføre tyveriene. Tyvegodset, som hovedsakelig bestod av kostbart bygningsverktøy, ble fraktet til en avsidesliggende eiendom på Toten før det ble smuglet ut av landet med hjelp av et litauisk transportfirma.

Politiet fulgte etter to av de tiltalte til et tyveri på Norefjell. De ble pågrepet etter å ha returnert til Toten-eiendommen. De øvrige to ble senere pågrepet på samme sted. Under rettssaken opplyste aktoratet at flere andre personer, også litauiske statsborgere, er mistenkt for å ha deltatt i tyveriene, og at de vil bli pågrepet dersom de returnerer til Norge.

Tre av de tiltalte har vært varetektsfengslet siden pågripelsen, mens en ble løslatt etter 30 dager. Dommen markerer slutten på en av de mest omfattende tyverisakene på Østlandet i nyere tid, og sender et tydelig signal om at slike kriminelle nettverk ikke skal få operere ustraffet.