– Da vi kom på hytta her på Halsa i år fikk jeg med meg mine to søstre, mamma og pappa på en tur i noen av de nærmeste fjærene. Dessverre fant vi så mye søppel der at båten vår ikke hadde plass. Søppelet skal ikke ligge der, for det forsvinner ikke av seg selv, sier Even Andreas til Tidens Krav.

TK1
Dette ble resultatet av familien Stokkes skattejakt i år: Tre kubikk med søppel.

Samlet tre kubikk

Pappa Peder Andreas Stokke forteller til TK at de hvert år lager skattejakt langs strendene. I år derimot var det ikke stor annet enn søppel å finne. Dermed gikk familien i gang med søppelsanking i stedet.

– Jeg tror vi samlet inn én kubikk på hver av de tre strendene vi var på, forteller Peder Andreas Stokke.

TK
For Even Andreas Stokke (10) ble årets skattejakt noe ganske annet. Familien ga seg til å rydde bort plastsøppel og annet skrot i stedet. Foto: Privat

Folk som kaster får rydde opp etter seg

Hans ti år gamle sønn har et sterkt miljøengasjement. På hjemtraktene, Brøttum sør for Lillehammer, har han blant annet vært med på å samle plast og annet søppel i Mjøsa. 

Alle som kaster søppel i gater andre steder må være med å rydde, mener Even Andreas. 

– Det er ikke så greit når folk kaster søppel i gatene. Det havner til slutt i havet, der fisk og hval tror det er mat og spiser det. Jeg har hørt mye om dyr som har spist plast og dødd, fordi de tror det er mat, forteller han til TK. 

Lokalbefolkningen har forøvrig gjort en stor innsats for kystmiljøet i år, skriver TK. En lang rekke foreninger og organisasjoner i Halsa har gått fjærelangs og ryddet bort store mengder ilanddrevet skrot.