Når terrassen skal overflatebehandles til sesongen, tyr de fleste av oss til beis, olje og noen grønnsåpe. Artikkelforfatteren har erfaring med alle.
Den værbestandige beisen på hytteterrassen som jeg påførte for en tid siden, skulle angivelig holde i tre år før nytt strøk. Den var tvert i mot slitt og medtatt allerede etter den første vinteren. Annetsteds brukte jeg terrasseolje. Den måtte påføres et par ganger gjennom sesongen for at det skulle være noen vits. En årlig, omstendelig prosess.
Test-terrassen - 5-6 år gammel og tidligere kun grønnsåpebehandlet. |
Nytt forsøk
Den nå aktuelle test-terrassen er 5-6 år gammel og har hvert år vært vasket og skrubbet med terrasserens og påført/mettet med konsentrert grønnsåpe. Mye arbeid, men behagelig sluttresultat: Myk overflate og pent nøytralt utseende. Men skitten fester seg likevel godt, og det er mye arbeid ved starten på hver sesong.
Nå valgte jeg altså å gå «all in» og satset på markedets kanskje dyreste overflatebehandling. Sioox er nemlig et kostbart produkt. Men «produktløftet» er ikke verst: Det skal gi en myk gråpatinert overflate, trenger bare enkelt vedlikehold og holder i ti-tolv år - før ny behandling eventuelt er nødvendig. Nå skal det sies at dette ikke er det eneste alternativet i denne sjangeren. Andre er Flügger 08 Patina/08 Sealer, Organowood 01/02/03, Premium trebeskuttelse og Wood Preotection Trebeskyttelse trinn 1 og 2.
Hva er Sioox?
Sioox er et forholdsvis nytt produkt i Norge, et miljøvennlig preparat for behandling av så å si alt trevirke - nytt som gammelt. Virkestoffet er mineralet kisel (silisium), det samme stoffet som trær beskytter seg med når de suger opp kiselsyre fra jorda. Dette er treets naturlige måte å beskytte seg på.
Sioox trenger inn i trevirket og «reagerer med dette». Prosessen foregår altså inne i selve trevirket, ikke bare på overflaten. Behandlingen fungerer slik at «den både trenger inn i treets overflate og beskytter det. Når produsenten skal forklare hvordan det skjer, er det ikke lett å henge med. Det heter seg at «løsningen polymeriseres med treets matrise, noe som forener treets cellevegger også etter at det er blitt nedbrutt».
Prøvd denne? Kärcher terrasseskrubber - kjærkommen assistent. |
Bare det virker
Vel, de fleste av oss vil vel slå oss til ro med at alt er greit, bare produktet virker.
Sioox lover beskyttelse ikke bare til terrasser, men også til utemøbler, vegger eller tretak. Middelet kan påføres alt trevirke - trykkimpregnert furu og gran, kjernevedfuru, sibirsk lerk, seder, termowood og edeltrær.
Når overflatebeskyttelsen er påført, er det bare å vente på at trevirket gråpatineres. |
Dette lover Sioox
Etter påføring første året vil overflaten få en gulbrun og litt ujevn farge. Gråfargen begynner å komme fram etter 2-4 uker, og er ferdig grånet etter ca 1 år.
Er sommeren spesielt tørr eller har du behandlet treverk som står under tak, kan gråningen fremskyndes ved å dusje terrassen forsiktig med vann av og til.
SiooX gir utvendig treverk en dyp beskyttelse, samtidig som den ikke skjuler treverkets mønster og utseende. Sluttresultatet som loves er en vakker, sølvgrå og myk terrasseoverflate.
Med moderat og riktig vedlikehold kan det altså ta opptil 12 år før det er nødvendig med ny behandling av trevirket.
Det er løftet.
Prosessen i kortform
Forvask - tørking.
- Påføring av terrassebeskyttelse - tørking i minst to timer.
- Ny påføring av terrassebeskyttelse - god tørking (minst 4 timer).
- Påføring av ett strøk overflatebeskyttelse - brukstørr terrasse etter 30-60 minutter.
Alle faser i prosessen bør gjøres i tørt vær og ikke under +6 grader, men ikke i sterk sol.
Innfrir produktet? Vi satte i gang.
Terrassen rengjort og klar. |
Slik gikk jeg fram
Terrassen var i utgangangspunktet grundig rengjort, skuret og skylt med vanlig terrassevask (fra Claes Olsson og Jula). Jeg hadde god hjelp av den nyanskaffede Kärcher terrassebørste.,
Terrassen var altså klar. Likevel anbefalte fargehandleren å vaske en gang til med Sioox forvask. Det var noe med ph´en, surhetsgraden, som var viktig å være klar over før man begynner med de ulike Sioox-produktene, sa han. Derfor ble det for sikkerhets skyld en runde til - nå med Sioox forvask. I følge produsenten åpner Sioox forvask opp porene på trevirket og sikrer en bedre inntrengning av trebeskyttelsen.
Kanna ristes godt, væsken helles i karet. |
Trinn 1
Etter at gulvet hadde tørket halvannet døgn var det dags for påføring av Sioox terrassebeskyttelse. Kannene med dette stoffet skal ristes grundig før bruk. Underveis skal væsken også omrøres.
Påføring ble gjort med bred kost/pensel med langt skaft. Styr unna rulle og utstrykningsbrett. Pensel gir et klart mye mer jevnt og pålitelig resultat.
Jeg strøk først rikelig på over hele plankelengden før jeg gikk tilbake og dro over med kosten en gang til for å unngå hinnedannelse.
Første steg: Påføring av trebeskyttelse. |
Erfaring
Du kan komme til å trenge en pause i arbeidet med påføringen av terrassebeskyttelsen. Pass på så du ikke glemmer hvor du var og ikke finner ut hvor langt du var kommet før du tok kaffepausen. Bruk en hvilken som helst gjenstand til å merke stedet.
Trinn 2
Vel, det var weekend og prosjektet med Sioox måtte rulle videre. Fase 2 ble gjennomført som fase 1.
Hva var den merkelige gugga som fløt på toppen i karet? |
Trinn 3 Overflatebeskyttelse
Etter at det siste strøket med trebeskyttelse hadde trukket inn og trevirket virket tørt (minimum 4 timer), var det tid for påføring av overflatebeskyttelsen. Kannene ble forskriftsmessig grundig ristet. Væsken ble helt i fatet. Så stor forbauselse. Hva var de hvite, geleaktige klumpdannelsene som lå igjen i fatet? Kunne jeg har ristet for lite?
Stavmikser mot geleklumpene. Kunne det hjelpe? |
Kunne stavmikser hjelpe?
Ektefellen ble tilkalt for å hjelpe til med ristingen! Til tross for risting i nesten en halv time, hjalp det ingen ting på den neste kanna heller. Nå foreslår assistenten å forsøke med stavmikser. "Geléen" blir rimeligvis kuttet i småbiter, men løser seg ikke opp. Ja, alle kannene viste seg å inneholde de samme geleaktige klumpene.
Arbeidet pågikk gjennom en langhelg så prosessen måtte fortsette. Trevirket ble mettet med væske og strøket over igjen - planke for planke, område etter område. Jeg lot overflatebeskyttelsen trekke noen minutter, før jeg igjen dro kosten over og sjekket at trevirket var godt mettet.
Feil i partiet
Etter at jobben var gjort henvendte jeg meg til fargehandleren om dette fenomenet med hvite klumper i kannene med overflatebehandling. De hadde ikke noe svar, men tok det videre med importøren. Deres representant ringte kort tid etter tilbake og fortalte at kannene kom fra en feilproduksjon i Sverige - i 2020. De første feilproduserte kannene dukket opp i Sverige i 2020 og på vårt testtidspunkt i 2021 var kannene fortsatt i handelen.
Geleaktige klumper i alle fire de fire kannene. |
Til tross for feilen, bedyret representanten for Sioox i Norge at overflatebehandlingen ikke ble dårligere av denne grunn.
Når det gjelder overflatebehandling, er Sioox antakelig den dyreste du kan velge. Det er tida som vil vise om det var verdt innsatsen. |
Terrassen tas i bruk
Etter noen timer ble møbler flyttet tilbake og terrassen forsiktig tatt i bruk. Men det skal likevel være nok at den er tørr (30-60 minutter).
Første regnskyll kom etter en ukes tid. Etter opptørking begynte overflaten jevnt over å grånes. Etter fem-seks uker hadde terrassen fått en fornem, om enn ikke helt jevn gråpatinert overflate ennå. Deilig gulv for bare barneføtter og lett å holde ren.
Litt duskregn, men hva skjer? Vannet trekker straks inn i noen terrassebord, mens dråpene ellers perler på overflaten. |
Snodig fenomen
Plankene opptrer imidlertid ulikt ved nedbør. Hovedinntrykket er at vann «perler» på overflatene uten å trekke nevneverdig ned i trevirket. Imidlertid trekker noen av terrassebordene regnvann som om det ikke skulle ha fått noen overflatebehandling i det hele tatt.
Helt bemerkelsesverdig var dette fenomenet en dag da det bare kom noen dråper med duskregn. Mens terrassegulvet i det store og hele ikke lot til å trekke til seg noe som helst av den beskjedne nedbøren, ble andre brått inntrukket av regndråpene.
Jeg har forelagt leverandøren dette fenomenet. Representanten framholder at de aktuelle plankene ikke kan ha blitt overflatebehandlet. Jeg kommer til å påføre ny overflatebehandling og se hvordan plankene ter seg.
Hva når terrassen er under tak?
Noe spenning knytter seg til hvordan overflaten etter hvert vil framstå på områder der terrassen er overbygd. Produsenten anbefaler å stimulere gråningsprosessen ved fra tid til annen å dusje vann på disse stedene. Etter noen uker (6-8) er disse områdene mer skjoldet enn jevnt grånet.
Deilig terrasseoverflate for barbeinte... |
Samlet inntrykk
I normal tørr tilstand har terrassen blitt et flott tilholdssted. Den har fått en flott lys gråpatinert overflate. Vil den forbli slik? Vil den feilproduserte overflatebehandlingen vise seg å ha negative konsekvenser? Vil vedlikeholdet ble enklere neste år og årene der etter?
Ytterligere rapporter vil komme.