Helsveiset membran må til, mener Miljøtak. |
- Vi har i lang tid studert ulike løsninger og utstyret som kan brukes i slike arrangementer. Nå mener vi å ha funnet det oppsettet som er mest lønnsomt for våre kunder, sier Steinar Tveito i Miljøtak.
Rec Solar
Miljøtaks valg falt på paneler fra REC Solar, som de mener er best tilpasset de klimatiske forholdene vi har her i landet. Inverteren er en AP Microinverter.
- Når man skal investere i solcelleanlegg er det viktigste å tilpasse anlegget i forhold til gjennomsnitlig strømproduksjon og behov. Det er ikke noe poeng i å investere basert på hvor mye man kan montere på taket, sier Tveito.
De spesielle utfordringene med solceller i torvtak, mener Miljøtak å ha løst. |
Anbefalte anlegg
Anbefalingen fra Miljøtak er å satse på et anlegg som kan produsere mellom 2,56 og 3,84KWH. Da vil man dekke det daglige behovet for strøm på hytta igjennom vår, sommer og høst, mener Tveito og framholder dette som en god økonomisk løsning.
Å montere solceller i torvtak er en utfordring.
- Vi må sikre at taket fortsatt er tett. Det er derfor viktig at det benyttes en helsveiset membran som underlag. Videre vil gresset på taket vokse og kunne skyggelegge paneler slik at produksjonen blir redusert, forteller Tveito.
Panelovervåkning
Miljøtak har løst disse problemene med å ramme inn solcellepanelene og med panelovervåkning. Selve panelovervåkningen skal kunne øke produksjonen med ca 5 til 10%, og overvåker hvert enkelt panel i medfølgende app, ifølge Miljøtak.
Firmaet leverer forøvrig løsningen i to alternative pakker med henholdsvis åtte eller tolv paneler. Inkludert er også deres egen torvmembran.
Enova gir for øvrig støtte til solcelleinstallasjoner også i fritidsboliger.