Tekst: Leif Magne Flemmen Foto: EHC
- Ja, vi merker godt at stadig flere ser fordelene med å få helikopterhjelp til å løfte materialene fram til hyttetomta. Noen skal kanskje ha flyttet et svømmebasseng til fritidsboligen ved fjorden, andre skal sette opp en komplett hytte i sårbart terreng inne på fjellet. Da vil helikopteret være en fortreffelig medhjelper, sier flygesjef Øyvind Juel Bache i European Helicopter Center (EHC) til hytteavisen.no.
Ett tonn i hivet
Helikopteret har nettopp fraktet et svømmebasseng i glassfiber fra en parkeringsplass i Sandefjord og plassert det trygt på klargjort grunn ved den sjønære hytta.
- Et typisk oppdrag er når man ikke kommer til med mobilt utstyr som lastebiler og kraner, så er dette alternativet som gjenstår. Bassenget hadde en grei vekt, 450 kg, som er godt under helikopterets arbeidskapasitet på 1000-1100 kg. Under ideelle forhold kan vi kanskje løfte enda litt til, sier Bache.
Med på snekkerlaget
Rundt 80 prosent av alle oppdrag EHC utfører er lasteflyving som dette. Kanskje skal man ha flyttet en minigraver til tomta, en liten campingvogn eller et stort volum med isolasjon. Noen har en komplett hytte som skal løftes i ferdige moduler.
- Iblant blir vi helikopterflyvere så å si en del av snekkerlaget. Hyttebyggeren har kanskje moduler og materialer til hele hytta – arkitekttegnet eller som en ferdig leveranse fra Saltdalshytta. Andre kan ha basert hytta på komplette veggelementer der man vil at vi skal fly ett og ett element på plass og hvor snekkerne umiddelbart skrur de sammen. Når takstolene settes på i samme operasjonen, tar det sannelig ikke lang tid å få et bygg under tak, sier Bache.
Bruk tida godt
Men å sette et helikopter i arbeid er ikke billig. Vegard Rove Stuen er den som kalkulerer oppdragene hos EHC. Noe eksakt svar på hva det koster å få en hytte brakt himmelveien, kan han forståelig nok ikke gi.
- I hvert all ikke med to streker under, sier han. Prisen vil først og fremst avhenge av prosjektets størrelse og avstand mellom lasteplass og tomt. I minuttet koster det grovt sett to hundre kroner pluss moms å holde et helikopter i arbeid. Da gjelder det å bruke tida godt. Kortest mulig avstand mellom lasteplass og hyttetomt er viktig. Likeså at materialtransporten er godt planlagt. Hytteprodusenter og byggleverandører er imidlertid godt trenet på slike ting. Når de vet hvilken vekt det er snakk om per enhet, sørger de som regel for riktig pakking, sier Rove Stuen.
Helkopteret tar ”alt”
For en hyttebygger er det mange momenter som spiller inn når det skal tas stilling til om helikoptertransport er veien å gå. Tidsbruk er viktig; kanskje er transport på bakken rett og slett umulig. Ofte vil man også skåne tomta og naturomgivelsene ved å redusere den fysiske aktiviteten på stedet. Da er helikopteret uovertruffent, mener Rove Stuen.
Omtrent alt kan transporteres med helikopter, lyder Bache og Rove Stuens djerve postulat. Til transport av løsmasser som jord, grus, sand og andre småvarer som ikke egner seg til palletransport, brukes spesielle sekker. For store kolli benyttes spesiallagede transportnett. Annet bygningsmateriell som Leca, mørtel, festemateriell, armeringsjern, takstein, belegningsstein, heller, treverk etc, transporteres på paller eller med stropper. Dette utføres av EHCs kvalifiserte bakkemannskap.
- Større kolli som takstoler og tyngre glasskonstruksjoner fraktes enkeltvis med spesialtilpassede løfteanordninger. Ved transport av ferdigbetong, kjører betongbilen så tett inn til tomta som mulig. Vi bruker så en betong-tub til å frakte betongen dit støpingen skjer. Takstein plasserer vi om så er direkte på taket. Mer effektivt kan det vel knapt gjøres, tror Rove Stuen.
20 tonn i timen
Når hyttebyggerens tusenlapper fyker avsted før han får sukk for seg, er det kritiske spørsmålet hva helikopteret rekker å utrette.
- I gjennomsnitt bruker vi circa tre minutter per hiv innenfor en to kilometers radius. Dette betyr at vi under optimale forhold kan fly opp til ca 15-20 tonn i timen. Nyttelasten på et vogntog er til sammenligning 20 tonn. Med helikoptertransport får du altså lasten fra et helt vogntog plassert nøyaktig der du ønsker på en times tid, rundt regnet for 12.000-13.000 kroner pluss oppmøte, sier Rove Stuen.
For å gjøre arbeidet mest mulig kostnadseffektivt for kunden, sørger kvalifisert bakkemannskap (lastemenn) for all stropping og sikring av last. Dette er inkludert i oppmøteprisen.
Fest i lufta
Nyttetrafikken er på ca 80 prosent og er den viktigste for EHC. Men markedet for ”underholdningsflyvning” er heller ikke lite. Stadig er det noen som finner at det er moro å lufte utdrikningslaget, dra på brude- eller frierferd med helikopter, gi bestefar en bursdagspresent hvor han får prøve seg som pilot eller ganske enkelt invitere noen på sightseeing.
- Av og til får vi også en telefon fra smått fortvilte storviltjegere. Når byttet faller langt fra nærmeste vei, hender det vi blir tilkalt for å hjelpe til, forteller Rove Stuen, men legger til at dette er en mer sjelden foreteelse.
Dette koster det
Mange variabler spiller inn når du skal finne ut hva det vil koste å bruke helikopter til hytteprosjektet ditt. Nedenstående eksempel forteller hva en hyttebygger måtte betale for å flytte alle materialene (prekuttet trelast til vegger, takstoler, isolasjon, panel, vinduer, takbord mm) til hyttebyggingen fram til tomta. Hytta var på 60-80 kvm.
- Oppmøte: 4.900,- inkl lastemann. (avstand 35 km i luftlinje fra base)
- 42 hiv (materialpakker til hytte eks kjøkken og annen innredning) = 2,1 timer flyging: 28.100,-
Dette var prisen før moms.
European Helicopter Center
-
Grunnlagt i 1993
-
Base på Torp Lufthavn i Sandefjord og på Gulknapp i Arendal.
-
Helikopterflåte: 2 x AS 350 B3, AS 355, 3 x R44, 5 x R22.
-
Flyr ca 1000 timer lasteoppdrag per år, i tillegg til ca 5000 timer skoleflyving.
-
EHC er også en av Europas største og Norges eneste komplette helikopterskole for private (PPL(H)) og kommersielle (CPL(H)) sertifikater.