Fagsjefen i Hageselskapet, Gustav Redalen, foretrekker å blande inn kugjødselkompost eller lignende i krukker, urner og bed. Det blir da jordforbedring i tillegg til gjødselvirkningen. Bruk gjerne 1 del kompost til 3 deler jord. (Foto: Hageselskapet). |
Når gjødselen må strøs på overflaten, for eksempel på plenen, foretrekker Redalen fullgjødsel eller kalksalpeter (jordprøveresultatet er bestemmende for hva som bør velges) som relativt raskt løses opp og vaskes ned til planterøttene i matjordsjiktet. (Foto: Hageselskapet). |
- Dersom du har kalket hagen i mange år, kan du trygt ta en pause, og sløyfe det i år, sier fagsjef i Det norske hageselskap, Gustav Redalen. Ta jordprøver dersom du er i tvil om det er behov for kalk. Hvis pH-verdien er over 6 trenger du ikke å kalke. Og er den oppe i 7 eller mer, kan du sløyfe kalkingen i mange år!
Er du en av de få som ikke har kalket de siste årene, er det på tide å få ut kalken nå. Du kunne med fordel gjort det i fjor høst, men det går greit nå også. I kjøkkenhagen, der du får blandet kalken inn i matjordlaget, kan du tilføre så mye som 4 kg på 10 kvadratmeter, men etter dette kan du sløyfe kalkingen de neste tre-fire årene. På plenen og i bed der du ikke graver i jorden og kalken blir liggende på overflaten, holder det med 1-2 kg på 10 kvadratmeter, og så kan du heller tilføre litt oftere, for eksempel annethvert eller tredjehvert år.
Det bør ikke kalkes og gjødsles samtidig, fordi mye av nitrogenet i gjødselen kan forsvinne opp i luften ved høy pH. Noen uker etter kalkingen er det tid for gjødsling. Mange hageeiere har tendens til å gjødsle unødig mye, fordi de tror at det er bedre jo mer plantene får. Men det skal gjødsles med måte, bl.a. for å unngå unøding avrenning og lekkasje i drensvannet, sier Redalen. Det er mest vanlig å tilføre fullgjødsel på våren, og å supplere med litt kalksalpeter i juni. Dersom det er behov for tilførsel, er det normalt å tilføre 0,2-0,3 kg på 10 kvadratmeter i april-mai, og omtrent halve mengden av dette i juni. Til næringskrevende grønnsaker i kjøkkenhagen kan du gi det dobbelte.
Er du i tvil om det er gjødslingsbehov, og om det er riktig balanse mellom næringsstoffene, tar du en jordprøve.
Dersom du er medlem av Hageselskapet, kan du sende jordprøver for vurdering av kalkings-
eller gjødslingsbehov til Bioforsk Lab i Ås og samtidig be om å få hjelp av Hageselskapets konsulenttjeneste for å vurdere analyseresultatet. Be om et pakketilbud på de mest aktuelle næringsstoffene! Dette er rimeligere enn å bestille analyser av de enkelte stoffene.
Kontaktperson:
Fagsjef Gustav Redalen, telefon: 23031617, e-post: gr@hageselskapet.no