1. Sjekk etter trekk

En trekkfull hytte er en dyr hytte. Du kan spare mye i kostnader til oppvarming ved å tette igjen gliper og åpninger med tetningstape/isoleringstape eller fugeskum/isolasjonsskum.

Er tetningslistene gamle? Skift dem. 

Les her om riktig bruk av tetningslister.

Gode, gammeldagse og litt tykke (forede) gardiner er til god hjelp hvis vinduene er dårlig isolerte eller trekker.

For å finne hvor det trekker - lån, kjøp eller lei en trekkdetektor (termodetektor/varmekamera) og søk gjennom hytta på en vindfull dag.

2. Hold øye med taket og ventilasjonskanalene

Isklumper fra taket eller en blokkert ventilasjonskanal kan være problematisk. Bruk zoom-funksjonen på telefonens kamera for å inspisere uten å sette deg selv i fare. Noen mindre istapper fra taket, trenger ikke være noe problem. Men er de blitt lange og tunge, er årsaken antakelig at det samler seg vann/is ved takskjegget. Dette kan i noen tilfeller løses med varmekabler.

Hovedproblemet er ofte at loftet har for dårlig isolasjon og/eller ventilasjon.

3. Rengjør varmeovner og lufteventiler

Støv og hår kan redusere effektiviteten til varmeovner. Tørk av panelovner og rens dem for å sikre optimal effekt.

4. Vær oppmerksom på vannskader

Se etter tegn på fuktskader, som flekker, mugg, bulende gipsplater, flassende maling eller mistenkelig mugglukt. Hvis du merker noe unormalt, kan det være nødvendig med rask handling for å unngå større problemer.

5. Sjekk etter mus

Mus er en mare for hytteeiere i de kalde månedene. Finner du gnagemerker eller avføring, er det tegn på at ubudne gjester har tatt seg inn. Sjekk under vasken, rundt rør, på loftet, i kjøkkenskuffer og i sokkelen under kjøkkeninnredningen eller eventuelle hull/sprekker.

Nyt vinteren på hytta!