DSCN0501-Svein - foto 2_150x112

- Fuktigheten i kjerneveden må ikke være over 20%, og leverandøren må dokumentere  tørkemetode og målemetode, sier lafteteknisk rådgiver og takstmann Svein B. Oppegaard. Furua må minimum ha lufttørket i tre år, presiserer han og legger til at kunstig og dermed mer økonomisk tørking nå er på vei fremover som metode. Mannen som nå har vært engasjert i lafting i 20 år har Norges beste kompetanse på området, han har vært engasjert av NRK og undervist tømrere i byggeskikk og kulturhistorie rundt den gamle, tradisjonsrike metoden. Økt etterspørsel etter hytter de seneste årene har gjort laftekunsten mer aktuell, men viktige krav til virke overses.

Enkelte useriøse leverandører leverer tømmer med for stor fuktighetsgrad, materialet tørker og triste eiere sitter igjen med utette vegger.- Tømmeret krymper, resultatet blir åpne laft og varmetap. Noen ganger blir det så ille at folk må rive hytta og få satt opp en ny, sier Oppegaard, og forteller om steder der snøen har ligget i dobbeltsengen og på kjøkkenbenken. Merkostnadene kan ligge på en til to millioner kroner for uforsiktige hytteeiere.

nyth1
Foto: Røang & Co AS

Bankgaranti

Velstandsøkningen og større interesse for fritidseiendommer har gjort at tallet på laftehytter har eksplodert. 1.200 hytter bygges i år, og Svein Oppegaard er opptatt av at folk sitter med gode avtaler og grundige leverandører. - Som kjøper bør du sørge for å få en totalentreprise med alt arbeid og alle prisoverslag inkludert. Slik kan man unngå firmaer som skyver ansvaret over på hverandre. Mange blir overrasket når de får tillegg på dører og vinduer, sier Oppegaard og understreker hvor viktig det er å ha med seg et klart hode og en god fagmann når avtaler skal inngås. - Kjøper må forsikre seg om at leverandør har mulighet til å følge opp, holder en rimelig leveringstid og har god kontakt med banken. Jeg har vært borti folk som har betalt betydelige beløp for hytter uten å sjekke bankgaranti først, advarer lafteveteranen, som på nyåret kommer med rådgivning i skriftlig form på hva en kontrakt bør inneholde.

Referanser og alder

Mye av tømmeret som brukes til lafting kommer fra Baltikum, importandelen er raskt økende og det er ikke alle leverandører som har like god greie på hva de holder på med. Svein B. Oppegaard anbefaler potensielle kunder å sjekke flere referanser fra det firmaet man handler med, og unngå kjøp av splitter nye hytter. - Det tar år før tekniske eller håndverksmessige feil viser seg i laftene, presiserer han og viser til at tømmerhytter må være oppvarmet i lang tid for at materialene skal få satt seg skikkelig.
nyth2
Foto: Røang & Co AS

Tetting og isolering

Svein B. Oppegaard har de siste årene befart en rekke tømmerhytter der problemene ligger i at de åpner seg i laftene. Tradisjonelt har saueull vært brukt som tettemiddel, men Oppegaard presiserer at dette er isolasjonsmateriale og ikke tettemateriale. For et års tid siden ble han kjent med et nytt, amerikansk tettemiddel det Valdres-baserte firmaet Røang og Co har fått agentur på i Skandinavia. Perma-Chink er navnet på produktet som den siste tida har gjort hyttelivet tettere og lettere for 50 - 60 laftehytteeiere. - Perma-Chink er en 100% akrylbasert masse for holdbar tetting av alle typer laft. Produktet kan brukes i meddrag og hjørner, mellom tak og vegg, rundt vinduer, dører og bjelker, innvendig og utvendig. Hyttefolk viser til at de har fått bedre komfort med produktet, som passer meget godt til ubehandlede tømmervegger i furu, avrunder Svein B. Oppegaard.