- Min oppfatning er at de som eksperimenterer noe med arkitektur, form og materialbruk, ofte velger en nøytral jordfarge, sier Skaara.Arkitekt: SKAARA Arkitekter AS. Denne hytta i Øysang Ferietun i Risør er kledd i ubehandlet lerk, og er et godt eksempel på moderne arkitektur med stedstilpasset fargevalg. Arkitekt: ABACUS AS |
Mørke farger kan også passe bra ved sjøen, som denne enebærfargede hytta i Sandefjord. |
Mosetak bytter farge med sesongen, noe som kan gi et fint samspill med resten av omgivelsene. Som her på Hvitsand i Helgeroa. Arkitekt: SKAARA Arkitekter AS |
Dristig arkitektur –forsiktig fargevalg
De som vil ha noe eget, en hytte som er skreddersydd, og kanskje noe spesiell i form og uttrykk, er disse hyttebyggerne også mer vågale i valg av farge? - Jeg er av motstatt oppfatning. De som eksperimenterer noe med arkitektur, form og materialbruk, ender oftere opp med en nøytral farge. Vi arkitekter er som oftest bevisst på form i forhold til farge, og da vi for mange også fungerer som rådgivere, blir gjerne våre synspunkter tatt hensyn til, tror Skaara.
- Hva mener du med å være bevisst på form i forhold til farge? - For eksempel det å tegne inn mindre takutstikk og andre elementer på hytter som skal stå ubehandlet. Det for å ikke å skape partier som patineres mye senere enn resten, forklarer arkitekten.
Valg og varianter
Hvis du først tar et strøk med beis eller maling på treverket, så har du laget deg en arbeidsoppgave for all fremtid. - Må du absolutt behandle hytta utvendig, foretrekker jeg beis fremfor maling. Beis må riktignok påføres oftere enn maling, men jobben er enklere og treets struktur og egenart blir fremhevet. Utvalget innen naturlige farger på oljebeis er bedre, og hos for eksempel Jotun kan du velge blant farger som ”Sibirsk Lerk”, ”Setergrå” og ”Jernvitrol”. - Også hvis du velger ubehandlet treverk kan du velge mellom ulike fargetoner, rett og slett fordi det finnes ulike tresorter å velge mellom. Lerk, furu, osp og enebær har alle sine individuelle gråtoner når de patineres naturlig, opplyser Kim Skaara. - Hva er den verste fargen du ser på hytte? - Gulrot. Denne skarpe oransje fargetonen som dessverre preger mange laftede hytter, gjerne med en blank finish som får den til å lyse opp i feltet, burde vært fjernet fra alle fargekart, mener arkitekten bestemt.
Må alle hytter se like ut?
Mange av hyttene som bygges i dag blir reist på tomter i større hyttefelt, hvor flere hytter bygges samtidig. Tomtene er gjerne små, og hyttene blir derfor liggende tett som i et boligfelt. Blir helheten best om hyttene har samme farge?
- I større og litt tettere felt mener jeg at det tar seg best ut om det er et samspill i fargene. Men det kan gjerne legges frem en palett med noen valører å velge i, slik at det blir litt variasjon. Dette skaper et mer harmonisk hyttefelt. - Det endelige uttrykket på hyttefeltet, hvem sitt ansvar er det? Kommunen, utbygger eller hver enkelt hyttebygger? - Krav om fargetoner kan være vanskelig å nedfelle i en reguleringsplan, men kommunen står ikke helt uten makt. De kan bruke paragraf 4.2 ”Skjønnhetsparagrafen”,
men også dette kan i praksis bli problematisk. Jeg vil si at utbygger bør være bevisst på dette fra starten av, ikke bare med fargetoner, men om man skal tillate ulik farge på vegg og staffasje. Lik farge på listverk, vindu og vegg skaper et mest rolig uttrykk, anbefaler Skaara.
Tenk tak
Selv om du ikke ser taket fra inngangsdøra på hytta, er ofte hyttetaket ditt synlig fra både nabohytter og for forbipasserende på ski, i bil til fots eller i båt. Hyttetaket er en del av hyttas ytre, og bør i likhet med fargen på veggene ikke rope om for mye oppmerksomhet. - Dette med tak er ofte litt vanskelig. Tak av tre vaskes kontinuerlig av regnet, lysner mye og kan derfor gi noe gjenskinn. Noen beiser taket, men da er de på banen med mer vedlikeholdskrevende metoder igjen. Skaara mener likevel at en del naturmaterialer egner seg godt på taket. - Skifer kan passe godt, gjerne den mørke Otta skiferen. Torvtak er matt og fint, men kan gi et tyngre uttrykk. Vi har anbefalt en del mosetak, og det er livlig og spennende. Mosetak bytter nemlig farge med sesongen, noe som kan gi et fint spill sammen med resten av omgivelsene, sier Kim Skaara fra Skaara Arkitekter AS.