Naturen og forholdene rundt hytta avgjør hvordan du best kan utnytte energien du har tilgang til. Synes du varmepumpe virker interessant, har du i utgangspunktet mange mulige energikilder å velge mellom: Luft, fjell, jord eller sjø/vann.
Sjøvarmepumpe?
Ligger hytta di ved sjøen eller ved et vann, kan en varmepumpe som henter energi fra det våte element være en perfekt løsning. Ved hjelp av kollektorslanger som legges ut i vannet, kan en sjøvarmepumpe, eller en væske-vann varmepumpe om du vil, gi deg både behagelig varme og oppvarmet vann.
Visste du forresten at en væske/vann varmepumpe produserer 3-4 ganger så mye varme som strømmen den bruker? Det er viktig å ta med i beregningen hvis du vurderer varmepumpe, men tenker at kostnadene virker høye. Investeringen knyttet til installasjon av varmepumpe vil i de fleste tilfeller være spart inn i løpet av 8-12 år.
Eller bergvarmepumpe?
En bergvarmepumpe er også en væske/vann varmepumpe. En slik varmepumpe henter energien fra fjell og forutsetter boring. Kanskje synes du at det blir en vel stor investering for hytta, men er det flere hytter som ligger i nærheten av hverandre, er det en glimrende mulighet for å dele på kostnadene.
Luft/vann varmepumpe
En slik varmepumpe henter energien fra lufta ute, og blir derfor et klart rimeligere alternativ enn ovennevnte. Men den leverer selvfølgelig også god varme!
Luft/luft varmepumper henter energi fra lufta ute og har lave investeringskostnader. Slike varmepumper leverer mindre varme desto kaldere det er ute og krever åpne løsninger for at varmen skal spres best mulig. Du må regne med noe støy.
I artikkelen Slik velger du riktig varmepumpe kan du lese mer om med de forskjellige varmepumpene.
Å velge rett varmepumpe og varmeløsning
En tegning over hytta er et godt utgangspunkt når du skal velge rett varmepumpe og varmeløsning. Den byggetekniske løsningen, om det for eksempel er kjøkken og stue i ett, hvor mange folk som samles på hytta på en gang og varmtvannsbehov, er relevante faktorer som må tas i betraktning. Dette er blant spørsmålene du bør forvente at en varmepumpeleverandør vil stille.
Hvordan regne ut energibehovet?
For å finne ut energibehovet tar leverandøren utgangspunkt i hvor hytta ligger, hvor mange kvadrat den har, når den er bygd og hvor mange som vanligvis bruker hytta. Det tas også hensyn til om det er badekar og om det er behov for styrttapping. På den måten er det mulig å gjøre gode beregninger som gjør at du får en varmepumpe som gir deg den varmen du ønsker og trenger.
På bakgrunn av dette vil leverandøren anbefale hvor stor effekt varmepumpa bør ha, hvor mange soner varmeløsningen bør ha, og hva som vil være den ideelle kombinasjonen av eventuell gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer.
Du kan fortsatt fyre med ved …
Er du en av dem som sverger til vedfyring på hytta? Mange synes at det å fyre i ovnen eller peisen er en viktig del av hyttekosen. Du kan selvfølgelig fortsette å fyre med ved selv om du installerer en varmepumpe. Med rett automatikk er ikke det noen problem. Termostaten regulerer temperaturen og får varmepumpa til å jobbe mindre når det fyres.
Rørene fryser ikke
På samme måte som du ville gjort med elektrisk oppvarming, er det naturlig at du lar temperaturen stå på frostsikring når du forlater hytta. Og skulle strømmen bli borte i en kortere periode, vil litt glykol i vannet gjør susen i de fleste tilfeller. Dessuten finnes det det batteridrevne sensorer som sender varsling når strømmen går.
Varmepumpe på hytta - behagelig for deg, bra for miljøet!
Varmepumpe og vannbåren varme gir høy komfort og velvære! Kanskje er du som kona mi, eller har en slik selv, som forventer at det skal være behagelig å komme på hytta. Du kan selvfølgelig styre varmen fra en app på mobilen slik at hytta er akkurat passe varm når dere kommer.
Obs! Fra 1. juni reduseres støttesatsene fra Enova
Har du reelle planer om å installere varmepumpe, bør du vurdere å gjøre det før Enova reduserer støtten 1. juni i år. På nettsidene deres kan du også lese om andre energitiltak du kan få støtte til på hytta.