På en bortgjemt kystperle på Hamnøy i Lofoten ligger den røde og hvite rorbua til familien Lindgaard. Ved første øyekast ser den ut som de fleste andre rorbuer i området. Men en nærmere titt avslører at denne rorbua er noe helt for seg selv.

 

Klassisk og moderne

Det var i 2017 at Katrine Lindgaards mann, sammen med sønnen Endre, bygde rorbua helt fra bunnen av. Familien drømte om et sted hvor de alle kunne være sammen og koble av fra en hektisk hverdag. For familien var det viktig at hytta passet inn i det idylliske landskapet på Hamnøy.

– Vi hadde en visjon om et uttrykk som var tradisjonelt utvendig, men røft og moderne på innsiden. Derfor gikk vi for en klassisk rorbu-stil. Innvendig ga kombinasjonen av panel og mørke farger en moderne vri, forteller Katrine.

Swe 2
Den hvite døra med det runde glasset har et maritimt og tradisjonelt utseene som passer rorbustilen.

Design som sklir inn i omgivelsene

Ytterdøra på rorbua er Indus, mens den matchende boddøra er Barents, begge fra Swedoors Function-serie. Indus’ enkle linjer og runde glassvindu gir rorbua et minimalistisk preg. Matchet med den funkisinspirerte Barents-døra er bua både moderne og tradisjonell i uttrykket. Familien var aldri i tvil om hvilke dører de skulle velge, forteller Katrine.

– Ytterdøra er prikken over i-en på hytta. Den hvite døra med det runde glasset har et maritimt og tradisjonelt uttrykk som passer perfekt til rorbua, Barents-døra, forklarer Katrine fornøyd.

I tillegg til å komplimentere rorbuas design og uttrykk, er ytterdøra Indus både støyreduserende og varmeisolerende. Den egner seg godt til nordlige forhold med varierende vær og kraftig vind.

– Det er drømmedøra på drømmehytta, ler Katrine.

 

Moderne og naturlig hånd i hånd

180 kilometer sørover, lunt plassert bak høye nordlandsfjell i Olvika, ligger den nybygde og moderne hytta til Ann Kristin Olaisen og Frode Riise, med utsikt over idylliske Helgelandskysten.

Ann Kristin beskriver hytta som moderne og stilren, samtidig som den sklir rett inn i landskapet. 

– Vi ønsket at hytta ikke skilte seg for mye ut og forstyrret omgivelsene, samtidig som vi ville ha noe som var moderne og nordisk, forklarer Ann Kristin.

Swe 3
Ytterdøra har skjulte hengsler som gir et moderne og stilrent uttrykk. Foto: Ann Kristin Olaisen.

Uten synlige fester

Valget falt på den stilrene Tower-ytterdøra fra Swedoors Character-serie. Døras glassåpning er bygget grunnkonstruksjonen. Dette gjør at den er helt uten skjøter og synlige fester, samtidig som de skjulte hengslene forsterker døras rene linjer og minimalistiske utrykk.  

– Glassdøra passer perfekt til resten av hytta. Den forsterker virkelig det stilen vi har gått for. På grunn av verandadører i glass på motsatt side, kan man se tvers gjennom hytta, noe som gir mye naturlig lys, forteller Ann Kristin.

Nytt fokus på ytterdører

– Nordmenn som skal kjøpe ytterdører til hyttene sine har et annet fokus nå enn tidligere, og har ofte en klar mening om stil og kvalitet. De ønsker dører som både skiller seg ut og er et smykke på hytta. Samtidig ønsker de at dørene skal være en naturlig og sømløs del av bygget. En ytterdør er en investering man har i opptil 30 år, så det er klart at det er viktig at døra både ser bra ut og holder seg godt gjennom årene, forklarer Knut Willy Dahl, Swedoors salgssjef mot hyttemarkedet

Han mener det er viktig at faktorer som isolasjon og sikkerhet også tas i betraktning ved valg av ny ytterdør på hytta.

– De fleste ferieboliger står ofte tomme i lengre perioder. Derfor er det en ekstra sikkerhet å ha en solid ytterdør og supplere med innbruddsforsterkede hengsler og hakelås. Det gjør at man kan være litt tryggere de periodene hytta står tom. Også isolasjon er en viktig faktor. God isolasjon sørger for å holde varmen inne, selv når det er ordentlig kaldt ute.

Dahl anbefaler dessuten å ha tak over inngangspartiet.

– På grunn av økende forekomst av ekstremvær med slagregn og kraftig vind, er det et fornuftig valg å sørge for at inngangspartiet står beskyttet. Det gjør det både mer bekvemt når man ankommer hytta med bagasje og handleposer, samtidig som det beskytter døra mot de røffeste påkjenningene fra vær og vind, avslutter han.