Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Enklere fiske med multifilament

Det hele startet for nesten 20 år siden. En helt ny type fiskesene kom til landet, og ingen trodde at egenskapene til denne senen virkelig kunne stemme. Snøret var ikke gjennomsiktig og bestod av flere tråder (multifilament) som var flettet i sammen. Styrken var over det dobbelte av hva sportsfiskere var vant til og kostet dertil.
9207Stella[1]

The missing link
På den tiden var det kanskje mangelen av egnede knuter som var det "missing link" og som gjorde at snøret ikke "tok av".

Men så endelig - kom den. Palomarknuten ble for fullt introdusert i Norge i 1997, og etter det - tok det fullstendig av. Flere butikker solgte snøret til nesten 8 av 10 kunder som hørte om det og statistikken er stort sett den samme for dem som kjøper (som er ukjente med produktene) i dag.

Men hva er det som gjør at folk betaler ekstra for å bruke disse nye snørene? Er det virkelig så sterke som etiketten på pakken antyder? Svaret er ja - og det er mange andre fordeler som mange ikke tenker på.

Audun Skjølberg kjører sei på rundt 10kg med 0,12mm multifilament og en 3-15g Shimano Beastmaster stang. Utsyret er laget for ferskvann i manges øyne, men det er bare noe folk tror - selv om man til tider kan tenke seg noe kraftigere ustyr når slike fisker biter på.
Først og fremst
Styrken er det første man tenker på når man prøver disse ekstreme snørene. 0.12mm er den mest solgte tykkelsen til sjøørretfiske i sjøen og ørretfiske i elv og ferskvann. Denne tykkelsen tåler fra 6 - 7kg og tilsvarer derfor monofilament i ca. 0,30mm. Takket være denne styrken kan man nå bruke mye tynnere snører enn tidligere, og med på lasset følger mindre sneller, mykere stenger og lettere sluker. Alt i trend med utviklingen i dagens samfunn. Fordelene er soleklare og mange. Styrken gjør at man nå kan klare å lande store fisker på ustyr som tidligere ble kalt "ultralett". Alt fra 0.10mm til 0,71mm finnes på markedet, men ærlig talt - alt over 0,40mm er så sterkt at det ikke er nødvendig.
Mange mener at monofilament er vanskeligere for fisken å se, og velger derfor ikke å bruke multifilamentsnøre. Dette er både riktig og galt. For er det blankt vann, som på dette bildet, vil solen ofte reflektere kraftig i snøret og se ut som et lysrør for fisken. Lysegrå eller lyseblå multisnører vil da være vanskeligere for fisken å se, eller sagt på en annen måte, fisken ser snøret hele tiden, men blir ikke skremt av dette.

Barberblad i vann
Tykkelsen avgjør også hvordan snøret kutter vannet. Derfor er tungt og dypt havfiske oftest best med "ferskvannsstyrken" 0,25mm! Stanga tåler sjeldent mer snøret, så tykkere snøre er kun nødvendig der faren for slitasje er stor.

9 liv
Snørene kan sammenlignes med dyre fjellklatretau som ikke lar seg påvirke av sol eller vann. Fordelen her er først og fremst for dem som kjøper store spoler for å spare penger over tid. Vanlig sene råtner og blir stiv og svak med årene, mens multifilament kun slites fysisk under bruk. De fleste snørene har derfor en beskyttende coating for å tåle mer. For dem som fisker 100 - 200dager i året, er det normalt å bytte hvert første eller andre år. For "feriefiskeren" kan det være snakk om hvert tiår!

Knyt et mono og et multisnøre i målstanga og dra dem ut på en fotballbane. Tenk deg at du står andre siden av banen og løper bort fra den. Multisnøret gir ikke etter og hindrer deg å løpe, slipper du dette - løper du ca. 15meter til før monofilamenten ryker eller stopper deg å løpe lenger. Tenk dere hvordan denne effekten er under vann, med en sluk i enden.. Hva velger du? Nesten ingen monosnører på markedet har mindre enn 14-15% strekk.

Ubetydelig strekk og minne
For meg, og mange med meg, er det denne egenskapen som er den viktigste for fisket. Lite eller ingenting strekk gir deg full kontroll over agn, kroking og fisk. Mange sliter med at de mister fisk - oftest er dette grunnet en kombinasjon av dårlige kroker og for sen og svak kroking. Med multifilament kroker nærmest fisken seg av seg selv.

En annen viktig funksjon er det døde og livløse snøret som ligger på spolen. Takket være oppbygningen spretter ikke snøret av spolen, lik monofilament ofte gjør. Dette gjør det lettere for nybegynnere å få god kasteteknikk.

Laaaaaaaaaaaaange kast!
En annen viktig grunn til å velge multifilament, er muligheten for å kaste lenger enn før. Med en sildesluk på 25g er det fullt mulig å kaste over 100m med middels til god kasteteknikk! Det sier seg selv at du som ikke har testet dette - bør teste dette slik at du ikke får denne deilige "aha!" opplevelsen for sent!




Kilde: Elbe.no
Tekst og foto: Tommy Egra, Fagansvalig