Eier: Eli og Hans R. Bakken  
Sted

Steinset i Nore og Uvdal

 
Mål på kjøkken: 4 x 3,6 m  






 

Hytte under bygging.
100 ÅR GAMMEL TØMMERHYTTE I DRAGESTIL
For 12 år siden var jeg så heldig at jeg fikk anledning til å ta ned ei fin gammel tømmehytte like i nærheten av der jeg bor i Hokksund. På mine treningsturer i skogen hadde jeg løpt forbi hytta i 25 år. Det var ingen som brukte den så det ut til, og etter hvert stod dører og vinduer åpne.
Jeg undersøkte hvem som eide hytta, om den skulle rives eller hva som var planene.Hytta lå litt vanskelig til, du kom ikke frem verken med bil eller traktor, nærmest du kom var ca 70-80 meter.
Jo da, hytta skulle tas ned/rives den, en arbeidskollega av eieren var interessert og hadde hytta på hånd. Problemet var at han ikke visste hvordan en skulle få den ned og fraktet videre. Grunnflata på hytta var ca 110m2, og bygd i 1 ½ etasje.
Men etter et år fikk jeg rive hytta.

Hytta ble bygget i 1906, det fremgår av merkelapper som fortsatt stod på vinduskarmene. Grunnflate på ca 110 m2, høyde i 1. etasje med 2,80 meter under taket. 2. etasje med to små rom i hver ende, og stort loft for øvrig. Laftet i 5? tømmer med dragestil, som var datidens stil.
Det ene hjørnet av hytta var dårlig, lekkasje fra taket var årsaken til det. I dette hjørne må jeg enten lafte inn på nytt, eller finner andre løsninger.

HYTTETOMT
I flere år var vi på leting etter "hyttetomt for selvbyggere over tid". Det løste seg høsten 2004.
Anneks i stavlaftstil kom først på plass. Trenger det når en skal bygge hytte 2-3-4 år.

UNDER BYGGING
Opprinnelig ønsket vi å sette opp igjen hytta slik den var. Men vi har tatt beslutning om at hytta må kles utvendig, 5? tømmer på fjellet blir for dårlig. Innvendig vil vi bevare tømmeret så mye som mulig.
Innvending er der ca 1800 meter laftetømmer møysommelig høvlet og pusset. Utvendig forer vi ut med 10 cm isolasjon og kler med stående faspanel. Prøver å bevare så mye som mulig av gammel stil. Etter noen runder med kommunen har vi fått bygge arker, samt at vi har utvidet hytta med nytt inngangspart. Her har vi også satt påå gråsteinsmur i ca 1,5 m høyde, samt at vi har gråsteinsmur rundt hele hytta.
Med utvidelse av grunnflate samt ca 70 m2 i 2. etasje synes kona hytta blir stor; men jeg har foreholdt henne sannheten: vi er jo som regel begge to der!

KJØKKEN DA?
Har planlagt hvordan vi vil ha det. Stort bord foran dobbelvindu hvor vi kan nyte flott utsikt mot vann innover i fjellheimen. Gammel vedkomfyr fra Drammens Jernstøberi står klar.
I taket synlige gammeldagse dragere med faspanel imellom (slik det var).
Mangler bare resten som må stå i stil!
Tar så gjerne i mot hjelp.

BILDER
Sender bilder av den gamle hytta slik den var. Et par bilder fra hytta slik den nå står på slutten av 2008, samt et par bilder der hvor kjøkkenet kommer.


En god historie fra kjøkkenet:
Vel ikke akkurat det nye kjøkkenet. Men bak brannmuren på kjøkkenet i den gamle hytta jeg reiv, storkoste stokkmauren seg, og hadde satt til livs ca 1 m2 gammelt et fint 5" laftetømmer.