Lakseguide, artikkelforfatter og Team Elbe Normark medlem Jon Eivind Schefte i flotte omgivelser på Aunan, Orkla, med den kjente fluekasteren Stener Skogmo.

Foto: Stein Ivar Iversen
Laksefisker og Markedssjef i Elbe Normark, Erik Bakke, følger rådene og er nøye med flueknuten.

Foto: Stein Ivar Iversen

Bremsen ikke riktig justert
Personlig har jeg ikke vært utsatt for dette, men som klepper/guide har jeg sett resultatet mange ganger. Jeg har justert bremsen korrekt og forklart nødvendigheten med dette. Ikke før har jeg snudd ryggen til fiskeren, så har vedkommende strammet til bremsen etter eget behov. I det det gikk på laks så jeg at fiskeren hadde problemer med å holde stanga over vannet. Før jeg rakk fram hadde laksen slitt av fortommen. At bremsen har blitt skrudd helt av, kan føre til backlasch, noe som er en dårlig start på kjøring av laks.

Flueknuten
Jeg har alltid brukt Thurle’s knute. De første årene benyttet jeg ofte en enkel Thurle. Jeg husker det som om det var i dag. Var kommet ned til hølen. Knyttet på en D-6 March Brown med en enkel Thurle. Nede på brekket kjente jeg det forsiktige draget når stor laks tok flua. Så begynte kjøringen.. I løpet av kort tid var det hele over. Knuten hadde gitt seg.. Jeg lovte meg selv,- aldri mer en enkel Thurle på laksefiske!

Spleising av fortommen
Slukøret sveivde jeg inn fluesnøret. Jeg så at spissen på fortommen var vel kort og ville sette på en ny 0,35 mm spiss. Jeg stresset med å få knyttet en skikkelig blodknute. Da jeg klipte av endene på nylonen merket jeg at jeg kuttet den ene svært nære knuten. Ivrig som jeg var på å komme i gang, mente jeg at det holdt. Jeg satte på en ny March Brown og fortsatte nedover hølen mot neste brekk.
Det samme gjentok seg. En ny og enda større laks tok flua. Etter toppen to minutters kjøring, så var det hele over. Turen opp til rasteplassen var tung. e siste tyve årene har jeg holdt meg til kirurgknuten...

Knute på fortommen
Å få knute på fortommen er vel helst en nybegynnerfeil, men det forkommer alle. Jeg husker at jeg hadde registrert en håpløs knute på fortommen under sjøørretfiske en kveld. Jeg nærmet meg den beste delen av hølen og ville nødig gå ut av elva, så jeg fortsatte. Jeg ble tankefull da jeg så en voksen laks reise seg foran meg. To kast seinere tok den flua. Kampen ble kortvarig,- til laksens gunst.


Ferskt fortomsmateriale
Stol ikke på fjorårets materiale, om du ikke vet hvordan det er oppbevart. Fortom og polyleader kan være pil råttent grunnet skader eller at det har ligget i solskinnet over tid. Sjekk polyleaderen og sett på ny fortom.

Fisking uten flue eller med skadd krok
Flua og fortommen bør sjekkes med jevne mellomrom. Det er fort gjort å slå i stykker flua, eller miste den. Mister en flua kan en ofte høre en piskesmell i bakslengen. Går kastingen uten problemer, til tross for buskas, er det nok en grunn til å se om det er noen flue der. Høres en ekstra susende lyd under kastingen, har antakelig flua hengt seg opp og fisker baklengs. Da vil den kunne stripe i overflata under fiskingen.


Sveive fortommen inn på snella
Hvor ofte ser jeg ikke dette skjer etter avsluttet fiske. Neste gang trekkes fortommen ut, stanga blir tredd og flua blir knyttet på. Ved uttrekk av snøre er det vanskelig å merke at fortommen hadde tredd seg inn under seg selv. Under fisket blir flusenøret dratt av snella med moderat hastighet, og feiltredningen forflytter seg på snella. Først når det har gått på laks, og det første utraset kommer, oppdages det fatale. Total blokkering av snella og tapt laks er resultatet. Mitt råd: La det henge 20 cm fortom ut av snella.

Bli stående på samme sted
Det er så lett, når kastekunnskapene er begrenset, å bli stående et sted hvor bakslengen er god. Dette gjorde jeg selv, men ble pisket fremover av min fiskekompis Percy. Han forklarte at det var ikke sikkert at det sto laks der jeg begynte å fiske. Laksen har et godt syn, og skulle jeg ha fortsatt med en fremdrift med ti kast på meteren, ville laksen ha vært lei av flua mi, eventuelt svømt unna før jeg nådde frem til den.
Hans råd var: Forflytt deg ca en meter etter at flua har fisket ut, før du tar neste kast.

Stå i ro når flua fisker
Dette punktet henger sammen med forrige. Etter å ha kastet ut flua, ser en seg over skulderen og oppdager fiskeren bak, og går et par meter nedover for å holde unna. Mye av dette kastet er da ødelagt. Straks du begynner å bevege deg nedstrøms når flua skal fiske, går flua over i fri drift og vil oppfattes som noe av det andre rasket som til stadighet flyter i elva.

Kontrollere holkene
Sklir holkene fra hverandre under kastingen vil dette få katastrofale følger. Selv om stanga koster ti tusen kroner, vil hunnholken sprekke under kastingen. Dette kan forhindres ved at hannholken vokses forsiktig, eller at stanga "kryss-tapes". Da brukes elektrikkertape. Først tapes det fra hunn- til hannholken. Deretter tapes hunn- og hannholk pånytt, men i motsatt retning. Et tips er å ikke kutte tapen når den er strekt..

Kilde: www.elbe.no