Gjeddeflua_jpg_medium%5B1%5D
Fordelen med hvordan flua er bundet er at den er holdbar, og man får et godt grep rundt krokskaftet når den skal løsnes fra gjeddekjeften.

Foto: Jon Eivind Schefte

Gjeddeflua01_jpg_medium
Surr bindetråd på kroken fra krokspissen til krokbøyen. Fest en god bunt med Flashabou som "hale".

Foto: Jon Eivind Schefte

Gjeddeflua02_jpg_medium
Mylartinslene brettes bakover, surres ned og sikres med lakk.

Foto: Jon Eivind Schefte
Gjeddeflua03_jpg_medium
To blå hakkelfjær bindes inn som krage.

Foto: Jon Eivind Schefte

Fiske_pa_Aland_jpg_medium
Ålandsturen ble reddet da vi fikk guidet fiske etter gjedde.

Foto: Jon Eivind Schefte
Gjeddetenner_jpg_medium
Pass fingrene!!

Foto: Jon Eivind Schefte
I oktober for noen år siden ble jeg, sammen med et par venner, invitert til fiske på Åland. Vi var forespeilet sjøørret, abbor og gjedde. Laksesesongen var tilbakelagt og vi var på nytt begynt å bli fiskesugne. Sjøørretfisket slo dessverre feil, men turen ble reddet da vi fikk guidet fiske etter gjedde i stedet.
Vi hadde med oss enhåndsstenger i klasse 8. Vi skulle fiske med flytesnøre og en relativt kort tapert fortom. Som spiss ble det brukt ca 30 cm kevlartråd med bruddstyrke på over 20 kg. Vi skjønte at det var rovfisk vi var ute etter. Fluene vi brukte så nokså snåle ut, da de var bundet på en stor enkelkrok og alt materialet befant seg bak ved krokbøyen på flua.
Fordelt på to båter ble vi fraktet til den ene gromplassen etter den andre. Vi fisket mot sivkanter på grunne områder. Kastet flua inn i sivkanten og dro den rykkvis inn. Flere ganger kunne vi kjenne at gjedda var etter. Vi ble fortalt at vi ikke skulle gjøre noe tilslag, men fortsette å trekke inn i samme tempo. Nesten uten unntak kom gjedda tilbake og tok flua.
Gjeddene ble satt ut igjen i tur og orden. Vi så nå fordelen med hvordan fluene var bundet. De var holdbare og vi fikk et godt grep rundt krokskaftet når den skulle løsnes. I løpet av en dags fiske hadde vi fått over 40 gjedder. Den største veide 7 kg. Alle ble tatt på flue.

Om høsten og våren oppholder gjeddene seg gjerne i sivkanter, og på grunner inne ved land. Her ligger de i skjul og venter på et passende bytte. Prøv gjerne med flytesnøre og fortom +0,40 i spiss. Gjennom sommeren blir vannet varmere og gjeddene trekker ut på dypere vann. Da må det fiskes dypere med intermediate eller synkesnøre.

Gjeddeflua

Krok: Enkelkrok 3/0 - 4/0

"Hale": En bunt Flashabou, Light Green. Mange andre farger kan brukes

Bindetråd: Sort Unithread 8/0

Hakkel: 2 blå hanehakkel

Hode: Bindetråden lakkert med lynlim



1) Surr bindetråd på kroken fra krokspissen til krokbøyen. Fest en god bunt med Flashabou som "hale". Bindes inn midt på mylartinslene

2) Mylartinslene brettes bakover, surres ned og sikres med lakk

3) 2 blå hakkelfjær bindes inn som krage. For hver runde strykes fibrene bakover med venstre hånd for å få den rette vinkelen og unngå at de bindes ned. Hodet formes med bindetråden og påføres lynlim dubbingnåla