I tida som kommer vil bransjen måtte stake ut en ny retning for hvordan hytter skal bygges og hvor - alt med et bærekrafts-fokus.

Initiativet startet med en samtale mellom Audun Skattebo i Tinde Hytter og Arve Noreng i Faun Gruppen under fjorårets hyttemesse på Hellerudsletta, forteller avisa GD.

Lansering 26. mars

Begge var enige om at bransjen har fått et dårlig rykte og at det var behov for en ny standard som imøtekommer kritikken fra både miljøforkjempere og myndigheter.

Dette møtet ble starten på en større bevegelse, og snart var flere konkurrenter involvert.

Norsk Turistutvikling i Lillehammer ble engasjert for å lede prosjektet, og resultatet er et nettverk bestående av 14 aktører som offisielt lanseres under Fritidsboligkonferansen i Lillehammer 26. mars. 

Boligprodusentenes forening vil presentere prosjektets mål og strategi for veien videre.

En milepæl for bransjen

Kjell Ove Solbakken i Norsk Turistutvikling ser samarbeidet som en stor milepæl. At konkurrenter samler seg for å dele kunnskap og erfaringer for å fremme mer miljøvennlig hyttebygging, er en betydelig endring, uttaler han til GD.

Skattebo er overbevist om at dette initiativet vil påvirke hele bransjen, både når det gjelder planlegging av hyttefelt og selve byggeprosessen.

– Vi ønsker å redusere terrenginngrep og bygge på en måte som harmonerer bedre med omgivelsene. Flere aktører i bransjen har allerede begynt å tenke slik, men dette arbeidet må synliggjøres bedre, sier han.

Slutt med å bygge på myr

Tinde Hytter har for sin del omregulert allerede godkjente felt for å tilpasse dem til en mer bærekraftig utvikling. Ifølge Skattebo er tida for bygging på myr og snaufjell forbi.

Et annet aspekt ved initiativet er å rydde opp i faktagrunnlaget og bidra til det de mener er en mer konstruktiv debatt om hyttebygging i Norge.

– Vi ønsker en mer realistisk og faktabasert dialog, også med sentrale myndigheter. Bransjen kan utvikle nye konsepter som legger mindre press på naturen, sier Solbakken til avisa.

Målet er å få med 50 til 60 aktører i nettverket. Skattebo ser for seg at flere ledd i verdikjeden, inkludert entreprenører og betongleverandører, vil bli involvert framover.

Skattebo mener tiltakene ikke bør føre til høyere priser. Samtidig ser han en økende vilje blant forbrukerne til å betale mer for bærekraftige løsninger.

– Vi er kanskje der nå at folk er mer bevisste og villige til å investere i gode, miljøvennlige valg, sier han til GD.