Uværet slo til natt til 6. januar og de vanskelige værforholdene har blant annet ført til flere trafikkulykker på veiene og strømbrudd flere steder i landet. Flytrafikken er også noe påvirket.

Med store snømengder og vind øker sjansen for at også mobil og internett rammes. Som oftest skyldes det at strømmen blir borte. Nkom har hevet beredskapen og har god dialog med ekomaktører og statsforvaltere om situasjonen i ekomnettene. 

– Forbered deg på strømstans gjennom å sørge for å lade opp mobiltelefoner, datamaskiner, powerbanker og elbiler, sier sikkerhetsdirektør Svein Scheie i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). 

– Da har du alternative strømkilder hvis det skulle oppstå et strømbrudd, fortsetter han. 

Forsterket ekom 

Nedenfor kan du se hvilke råd Nkom har for å best kunne sikre tilgang til mobil og internett under uvær. 

Gjennom program for forsterket ekom bidrar Nkom til å takle bortfall av mobilkommunikasjon ved for eksempel ekstremvær og strømbrudd over lengre tid. 

– Ved strømbrudd vil mobilkommunikasjon være mulig med nødstrøm i opptil 72 timer, dersom du er koblet på en mobilmast som er med i program for forsterket ekom, opplyser Scheie. 

Her kan du sjekke hvilke steder i landet dette gjelder.

5 råd

5 beredskapsråd dersom strøm og mobilnett står i fare for å gå ned eller er nede:

  • Husk at du kan ringe nødetatene selv om du mangler mobildekning fra ditt mobilselskap, så lenge en av de andre mobiloperatørene har dekning i området.
  • Du kan også bruke internett til å ringe med (wifi på mobil) dersom du skulle ha behov for det. Husk å aktivere wifi for tale på din telefon.
  • Sørg for å ha fulladet mobiltelefon, og husk at både datamaskin og bil kan benyttes til å lade telefonen.
  • Ha en DAB-beredskapsradio som går på batteri tilgjengelig.
  • Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører – da unngår du at alle i husstanden mister dekningen samtidig.

El-bilen som backup

Har du el-bil med godt oppladede batterier, kan også den gi en ekstra trygghet når du for eksempel er på hytta. Ved hjelp av den såkalte V2L-teknologien som flere nyere elbiler har, kan bilbatteriene fungere som en strømbank - om det skulle knipe.

elbil.no forklarer V2L-teknologien på denne måten:

  • Vehicle to load (V2L) betyr oversatt bil som strømkilde eller batteribank på hjul.
  • Med en adapter konverteres bilens ladeport til et strømuttak .
  • Enkelte bilmodeller har separat strømuttak som ikke krever adapter.
  • Strømstyrken varierer fra 2,2-3,6 kW/230-240V.
  • Enkelte biler kan også brukes til å nødlade en annen elbil.

6 døgn uten strøm - el-bilen var “redningen”

Fædrelandsvennen fortalte for en tid siden historien om hvordan Lillesand-paret Monica og Henrik Andersen Byberg greide seg gjennom seks døgn uten strøm - takket være bilens batteribank. 

Da strømmen gikk dro Byberg til Europris og kjøpte en 25 meter lang skjøtekabel.

– Såkalt IP-klassifisert, til å tåle både utendørs og innendørs bruk – og godt beskyttet mot inntrenging av vann. Så satte jeg adapteren på ladekontakten på bilen, og dermed hadde vi strøm i huset, forteller han til Fædrelandsvennen. 

Hvis elbilbatteriet hadde vært i ferd med å gå tomt, ville de bare kunnet ty til en av hurtigladestasjonene i området og hentet ny strøm til bruk i boligen der.