Skieur de fond
Foto: ©fotolia.com

– Det er forskjell på familier. Noen kan dettemed smøring til fingerspissene og elsker å gjøre klar skiene for de små. Men hvis man ikke har tenkt å være der til alle tider for de yngste, kan det være verdt å vurdere smørefritt første gang man kjøper ski til barna, sier Jon Pedersen hos skispesialisten Nordli

Moderne glidestoff er enkel å påføre,
spray på og la det tørke i fem minutter.
Sport på Trøsken. Den lille bygda nord i skogen ved Sarpsborg har tross begrensede snømengder fostret verdensmester Jens Arne Svartedal, og bygda har en stor, tradisjonsrik og høyst levende skigruppe. Også Jon har vært ute en vinterdag før og er en av svært mange sarpinger som har gått Vasaloppet mer enn én gang.

 

Smørefritt
Smørefrie ski blir aldri bakglatte. Det kan gi mor og far anledning til å ligge under dyna selv om pjokken tidlig en søndagmorgen absolutt må ut i den lille bakken bak hytta. Jon sier at også mange godt voksne nå velger smørefritt. De ser på ski som et framkomstmiddel og er mer opptatt av frisk luft og natur enn toppfart nedover.
Skieksperten ber oss notere at smørefrie ski bråker ikke så rent lite. Den smørefrie sålen tar også vekk en god del glid, så hvis man er en gruppe der bare én kjører smørefritt, kan det bli ventetid for de andre.

 

Godt feste
For å få full glede av skituren, gjelder det som kjent å ha god glid i utforbakke og godt feste oppover. Voks eller klister innenfor festesonen gir feste. Fordi snøen ikke alltid er av samme beskaffenhet, må man velge et middel som biter akkurat nå. Dette vil forhåpentligvis gjøre at skien får nok tak til at du kan skyve deg framover med ett bein, men straks slipper taket på snøen når du tar hele kroppsvekten vekk fra den ene skien igjen.
– Nysnø gir maksimalt feste, fordi snøkrystallene har alle sine skarpe kanter i behold. Er det kald og tørr luft, skal man bruke en hard voks. Under minus fem og nedover skal voksen være blå. Er det varmere, velger man en mykere type. Når det i tillegg er fuktig luft, bør du prøve å gå enda et hakk mot varmegradene, forklarer Jon.

 
 


Jon børster av glider over festesonen for at smøringen skal sitte bedre.

Mykt eller hardt?
- Det gjør som regel ingenting om man velger en voks på den myke siden av temperaturskalaen. Hvis skiene er i orden, skal dette ikke gi problemer, fortsetter eksperten. Selv om skienes spenn er bra, kan for myk voks en kald vinterdag skape problemer. Det kan kladde eller ise i smøringen. Prøv med den hardeste.
Får du feste, ikke smør mykere. Har du ikke feste, så smør mykere. Ofte kan det lønne seg å legge en hardere voks først, prøve skiene og eventuelt legge en mykere utenpå. Husk å smøre hvert lag godt ut.
Selv har Jon som regel bare tre typer voks med seg: Blå, lilla og rød.

Smør klister inne
Er det regnvær eller is i løypa, eller har snøen vært utsatt for varme eller regn tidligere, har den mistet sine vakre mikroskopiske formasjoner. Snøkrystallene har nesten fått form av kuler, som det vil være vanskelig å få feste i med voks. Da er det nødvendig å ta fram den berømte klistersmøringen, “påskepålegget », som smøres ut i et jevnt og dekkende, men ikke for tjukt lag.
Når man skal legge på klister, lønner det seg som regel å stå i et varmt rom. Smøringen fester seg bedre til skien, er lettere å smøre ut og få jevn. Imidlertid gjelder det også å la skiene stå noen minutter ute, slik at klisteret blir kaldt før man begynner å gå.
– Særlig ved bruk av klister kan husvarme ski bli et kjempeproblem. Snøen kan smelte under varme ski, vannet går inn i klisteret og fryses inn, slik at man får en fortykket «tælehiv» under. Da har man hverken feste eller glid, sier Jon.