– Det er sjokkerende at regjeringen nå åpner for mer bit-for-bit-nedbygging av marka, skriver hun på lederplass i egen avis.
Fare for privatisering av marka
I dag er over 3.000 hytter spredt ut over markalandskapet i Oslo-området. Selv om de fleste av dem er små og tilpasset terrenget, vil nye byggeregler kunne føre til betydelige inngrep i naturen.
– Om hytteeiere kan bygge terrasser på 50 kvadrat uten søknad, betyr det at mer natur forsvinner. Det kan det ikke være noen tvil om, advarer Sandvik.
Hun beskriver hvordan slike store terrasser, kombinert med levegger, vil gi marka et mer privatisert preg, noe som kan påvirke både eksisterende stier og skape en følelse av at naturen ikke lenger er åpen for alle.
Marka og strandsonen – samme prinsipp
Sandvik trekker paralleller til diskusjonen rundt utbygging i strandsonen, hvor et generelt byggeforbud gjelder, men dispensasjoner stadig gis.
– Klima- og miljøminister Anders Bjelland Eriksen har vært klinkende klar på at kommunene må få slutt på bit-for-bit-nedbyggingen i strandsonen. At samme minister nå vil åpne for mer bit-for-bit-nedbygging i marka, er helt uforståelig, framholder redaktøren.
En viktig livskvalitet står på spill
For mange, inkludert redaktøren selv, er nærheten til marka avgjørende for livskvaliteten.
– Hadde det ikke vært for marka, ville jeg aldri bosatt meg i Asker, Bærum eller et annet sted i Oslo-regionen. Skogen gir meg en avgjørende livskvalitet, enten det er med ski om vinteren eller til fots resten av året, påpeker Sandvik.
Hun understreker at det fortsatt vil være et generelt byggeforbud i marka, men advarer om at summen av mange små tiltak, som større terrasser, vil endre naturen bit for bit.
– Naturen vil endre seg. Ikke til det beste for noen, bortsett fra hytteeierne, avslutter hun.
Markaloven må beskytte naturen
Forslaget om å endre markaloven for å tillate terrasser uten søknad utfordrer ikke bare naturen, men også prinsippet om like regler for utbygging i sårbare områder. Hvis ikke politikerne stopper denne utviklingen, kan marka bli ugjenkjennelig for fremtidige generasjoner.