- For et par generasjoner siden var det familien som introduserte de yngste for fiskets gleder. At nye undersøkelser viser at barn fisker mindre overrasker meg derfor ikke. Livsvanene er i endring, også familiesituasjon og bosetting, sier professor Øystein Aas ved NINA (Norsk Institutt for Naturforskning), som i en årrekke har studert sportsfiskevanene hos nordmenn.
I en ny svensk undersøkelse meldes det om nedgang i sportsfisket blant unge. Amerikanske miljømyndigheter har sett en nedgang på 20 % i antall unge som fisker bare i løpet av en ti-års periode. I Norge går salget av fiskekort ned. - I Norden står sportsfisket fortsatt sterkt, det er mye plass og masse vann, men urbaniseringen er økende, påpeker Aas.
Ting å ta seg til
For 40 år siden var løkkefotball, skilek, cowboy-indianer og fiske blant de daglige ute-aktivitetene omkring hjemmet. I dag er ikke mange barn å se langs breddene. I brede lag av befolkning er nærkontakten med naturen i ferd med å forsvinne. De fleste aktiviteter er blitt mer utstyrskrevende og “happening”-preget,med fokus på oppfølging og sikkerhet, sier Aas, som antar at ferie med familie er siste kjernetid for fiske.
Mange aktører spiser av barnas tid. Idrettslag rekrutterer stadig yngre og underholdningstilbudet florerer. Den totale familietiden er også under press, eller kan være mer fragmentert av for eksempel samlivsbrudd. Samtidig er sportsfisket også i sterk endring,mer spesialisert og kommersialisert.
Pedagogisk kraft
- En god ting er at fiskeutstyr er rimeligere nå. Da jeg var guttmåtte vi spare i måneder for å få råd til en sluk, forteller Aas. - Fiske er mer spesialisert. Man tar gjerne et fluefiskekurs, kjøper full pakke til femtusen kroner og blir med kollegaer til Island i en uke. Det samme ser vi innen så å si alle fritidsaktiviteter, sier Aas.
Han ser ikke bare negativt på trenden, men mener at barn har godt av å bli introdusert for naturen og lære seg hvordan ting henger sammen.
- Fiske har en enorm pedagogisk styrke, og det å studere naturen er dessuten positivt forenlig med å ikke ta livet av fisken, men å la den leve og være der til glede for alle.
God motivasjon
Intervjuer Aas har gjort med barn viser at barn har større utbytte av fiskeopplevelser om det er voksne til stede, mens lite kontakt med fisk, lange gåturer og dårlig vær gir negative opplevelser for barna og virker demotiverende.
- Vi har hatt en tradisjon for at oppdragelse skal være litt tøff, “ barna bør lære å være tålmodige” osv... Denne innstillingen fra foreldre er uklok og skremmer barna fra fiske. Det er en misforståelse å bruke “klare seg sjæl”- filosofi på de yngste. Ta gjerne med en gjennomsiktig plastbakke og studér fisken, en flott måte å gjøre barna bevisste på natur. Å definere målet i hvormye sløyd vektman får er en holdning utgått på dato, sier Aas.
Satser mot unge
Norges Jeger- og Fiskerforbund satser stort på å få unge til å dyrke friluftssysler og har i de siste årene oppnådd gode resultater.
- Fiske er enmestringsaktivitet som utvikler barnas ferdigheter, sansning og forståelse av verden. Det skaper tålmodighet, fantasi og personlig trygghet, sier organisasjonskonsulent Henning Hansen i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Vår natur med et utall av vann, elver og kystlinje gir overflod avmuligheter, og fritidsfiske er en del av den norske kulturarv og identitet.
Hansens forbund slet i motbakke med å rekruttere yngre på 90-tallet. Dette resulterte i en fiskeklubb for barn fra 7- 16, som nå teller 9000 medlemmer! Lokale fiskeforeninger har de siste fire år gitt 115000 fiskesett til skolene. Lokale fiskeforeninger tar med klasser ut og lærer de å fiske. Man har også fiskecamper for ungdom i fylkene.
- FAKTA OM FISKE
- Fiske starter gjerne som en familiesyssel, men når man kommer i tenårene blir fiske med venner viktigere. Når man får familie selv eller ansvar for barn tar man igjen opp praksisen.
- Å gi barn positive erfaringer fra første stund er viktig, og hemmeligheten er å starte med fisk som er enkel å fiske, som mort. Den er nesten alltid en suksess, og motgift for barn som ikke tidligere har fått fisk.
- Fritidsfiske er en sunn aktivitet og forebyggende helesarbeide, sannsynligvis en rimelig investering i framtidas folkehelse, sier Hansen.
KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISEN PÅ FACEBOOK