Varier med små raske rykk etterfulgt av kort pause. Når sluken nærmer seg land, gjør du et nytt markert stopp før du sveiver sluken med raske bevegelser inn mot land. Ofte følger sjøørreten etter sluken helt inn til land, og hogger akkurat idet den tror byttedyret, sluken, skal gjemme seg mellom steiner, tang og tare. I dette øyeblikket er det viktig at fisken ikke ser deg. Unngå å stå i silhuett mot himmelen. Gjør deg liten eller kryp i skjul bak en stein eller lignende. Hvis sjøørreten ser deg og blir skremt, er den borte på et blunk og det tar lang tid før den kommer igjen.
Her finner du sjøørret
- Mellom holmer og skjær er det ofte strøm. Dette er plasser du gjerne treffer sjøørreten, helst i strømkanten.
- Elveos er ofte oppholdssted for sjøørreten, men husk at du skal fiske minst 100 meter fra oset. Sjøørreten er glad i brakkvanns områder når det er svært kaldt i vannet.
- På vinteren og våren trekker sjøørreten inn på grunne områder, gjerne der det er litt vegetasjon og stein. Sent på våren biter den helst sent på kvelden eller tidlig om morgenen.
- Rundt odder og nes kan du oppleve at sjøørreten stimer i jakt på sild. Her har du muligheten til å ta de største ørretene. Bruk opphenger! En enkel opphenger med en flue kan svært ofte være det som får fisken til å bite.
Bruk opphenger
Slukvalg
Sjøørreten foretrekker slanke, blanke sluker. Disse imiterer sild som er blant sjøørretens viktigste byttedyr. Hvis fisken ikke biter, skal du skifte sluk ofte. Blå og hvite sluker er mye brukt, men varier gjerne også med fargerike sluker i rødt og gult. Dette spesielt hvis vannet er kaldt. Velg sluker fra 10 - 16 g. Mange fiskere opplever at fisken tar, men slipper igjen etter kort tid. Dette skyldes ofte sløve krokspisser. Sjøørreten er hard i kjeften og dette setter ekstra store krav til skarpe kroker. Du kan slipe krokene selv med et bryne eller bytte til nye.
Bruk opphenger
Agn som ekstra lokkemat
Sett en liten agnbit på sluken. Da utsetter du også fiskens luktesans for fristelser. Små biter av reke eller fisk gjør susen. Du kan jo også lage en agnkrok som opphenger!
Ikke glem håven
Å dra på sjøørretfiske uten håv er å friste skjebnen. Selv om det er mulig å lande en sjøørret ved å dra den inn mellom fjæresteinene eller opp på stranda er håven nødvendig. Det er ekstra bittert å miste en flott fisk i landingsøyeblikket etter en lang fight.
Kilde og bilder: Sølvkroken