Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ekker og L-Ekker

Team Elbe Normark medlem Jon Eivind Schefte viser oss hvordan vi binder et par av hans gode laksefluer.
Det er midtvinters og dagene har så smått begynt å bli lengre. Jeg sitter i fiskebua mi og blikket stanser på ei innramma flue på veggen. Det er ei Ekkerflue som har fått æren av å havne i glass og ramme. Den ble sist brukt under det første ordinære NM i laksefiske i Namsen i 1991 og sikret meg vinnerlaksen.
Fisket gikk over to dager under umulige forhold. Det var 32 grader i skyggen og 22 grader i vannet. En kan tenke seg hvordan det var å sprade rundt i neoprenbukser. Vi brukte mindre og mindre fluer. Var til slutt nede i dobbel 14 og kjente av og til fisk, men ingen ville sitte. Verre var det for de som fisket med sluk og mark. De hadde knapt nok føling med fisk i det hele tatt. Jeg kom til å tenke på tilsvarende forhold i Stjørdalselva, hvor jeg hadde hell med en dobbel 4 Ekker. Jeg tok to lakser foran nesen på mine svenske venner.
Jeg satte på en enkel 2 Ekker. Den virket enorm, men jeg var sterk i trua. Noen få kast senere tok laksen forsiktig flua. Etter noen nervepirrende minutter kunne laksen landes. Jeg trodde aldri at en laks på 6 kg skulle holde til topplassering i NM under to dagers fiske i Namsen, - men det gjorde det.
Etter hvert som flua ble kjent kom det mange gode tilbakemeldinger. En sverget til små størrelser når han fisket etter sjøørret i grålysningen. En annen brukte den kun under nattfiske etter sjøørret. Onkelen og tanta mi brukte den under rofiske i Namsen. På en dobbel 4 fikk de en laks på 18,5 kg seint på kvelden. Selv bruker jeg den i solskinn og spesielt ekstremt varme dager.
En nær slektning av Ekker er L-Ekker. Den har svart kropp og hode og er ellers lik Ekker.
L-Ekker har også vist seg å være ei god lakseflue, men noe mer anonym enn søsteren.
Begge fluene bærer preg av å være yngelimitasjoner. De provoserer både laks og sjøørret. Ekkerfluene ble første gang omtalt i Jakt & Fiske nr 1-2 - 1993 og senere i Flugfiske i Norden. Sist gang var i Jakt & Fiske nr 3 - 2007.


Lakseflua Ekker bør prøves. Foto: Jon Eivind Schefte
Lakseflua L-Ekker likeså... Foto: Jon Eivind Schefte
Ekker

Krok: Dobbelkrok 8 - 4 eller enkelkrok 6 - 1/0
Bindetråd: Rød Unithread 8/0.
Hale: Fjærfibre fra en halv gul kroppsfjær på gullfasan.
Kropp: Fluoriserende rød ulltråd eller antron.
Ribbe: Flat sølvtinsel.
Hakkel: Fjærfibre fra 1,5 gul kroppsfjær på gullfasan.
Vinge: Svart ekornhale, baserisk rev eller lignende, en og en halvgang så lang som kroppen.
Topping: Fire strå med sølv mylar flashabou.
Kinn: Jungle Cock eller erstatning.
Hode: Bindetråden lakket med lynlim.


L-Ekker

Krok: Dobbelkrok 8 - 4 eller enkelkrok 6 - 1/0
Bindetråd: Svart Unithread 8/0.
Hale: Fjærfibre fra en halv gul kroppsfjær på gullfasan.
Kropp: Svart ulltråd eller floss.
Ribbe: Flat sølvtinsel.
Hakkel: Fjærfibre fra 1,5 gul kroppsfjær på gullfasan.
Vinge: Svart ekornhale, baserisk rev eller lignende, en og en halvgang så lang som kroppen.
Topping: Fire strå med sølv mylar flashabou.
Kinn: Jungle Cock eller erstatning.
Hode: Bindetråden lakket med lynlim.

Begge fluene bindes likt med unntak i farge på bindetråden og kroppen. Jeg sikrer meg to av de skittengule kroppsfjærene på gullfasan. Fjærstrålene fra en halv fjær benytter jeg som hale. De resterende fjærstrålene på de to fjærene river jeg av, samler og fester som falsk hakkel. Etter å ha festet haklet presser jeg med tommelfingerneglen like bak surringene. På denne måten får jeg fjærfibrene til å spre seg i en vifteform. Under bindingen sikrer jeg jevnlig med lakk. Spesielt er dette viktig på falsk hakkel og vinge. Ved innbinding av topping, legger jeg sølvmylaren dobbel og løfter den inn under bindetråden ved å holde den med begge hender. Deretter bretter jeg mylaren bakover og tilpasser lengden slik at den blir nesten like lang som vingen. Med hensikt lar jeg mylartinslene få litt forskjellig lengde. Jeg former hodet med bindetråden. Etter å ha festet tråden lakker jeg hodet med lynlim. Jeg har god erfaring med Loctite Super Attak. Hodet får tilnærmet samme farge som bindetråden.

Flere tips om fluebinding finner du under Elbeskolen

Nå lurer iskald ørret under isen

Girl wearing insulating primaloft jacket ice fishing with mormyshka ----Jente med isolerende jakke i primaloft fisker p� isen med mormyshka

For mange er isfiske noe som hører solfylte vårdager til. Dersom du kjenner triksene kan du imidlertid sikre deg en ørretmiddag – selv i årets mørkeste måneder.

Om istykkelse og trygg ferdsel på is

isfiske

Selv om enkelte kommuner, foreninger og fjellstyrer gir informasjon om hvor det er trygt å gå, må du ta dine forholdsregler ved ferdsel på is.

Nå er isfisket på sitt beste

Isfiske_etter_roye[1]

Isen er i ferd med å legge seg, og for noen har isfiskesesongen allerede startet. Tiden fra isen legger seg og fram til nyttår er ofte veldig bra hva isfiske angår, spesielt etter arter som abbor, sik, gjedde og røye.

En kulturarv på retur

grandfather and grandson fishing 1

Barndommens første fisketur med pappa, bestefar eller onkel. Husker du den godt, er du sannsynligvis en som fortsatt holder hobbyen i live. Men det blir stadig færre som bærer denne del av kulturarven videre.

10 feil for fluefiskeren

Jon_Eivind_fiskeguide_web_jpg_medium

Det er mange måter å lære på. Enten lese seg til kunnskap på andres erfaringer, eller lære på egen eksperimentering. Den siste er den tyngste måten å gjøre det på, men du husker av egne feil. Selv har jeg praktisert begge metodene. Jeg mistet seks av de første ti fluelaksene mine på grunn av dette. Da kona Brith begynte å fiske var jeg alltid til stede og veiledet henne. Hun berget alle ti...

Fiske etter sjøørret

Sjoorretfangst_web[1]

Sjøørretfisket i sjøen er mer populært enn noen gang, og flere og flere sportsfiskere jakter målrettet etter den med flue, sluk og wobbler. Sjøørreten lever hele livet sitt i sjøen og går opp i elvene for å gyte på høsten. Her følger noen tips om fiske etter sjøørret året rundt.

Fersk fangst på brygga

akvarium2_520x447

Dekorativt, praktisk, underholdende og lærerikt – å oppbevare fangsten i et saltvannsakvarium har mange fordeler.

Utvid fluefiskesesongen med Gjeddeflua

Gjeddeflua02_jpg_medium

En innbitt laksefisker kan ha ønsker om å fiske med flue både før og etter den ordinære sesongen. Jeg har enkelte år spent på meg skiene og fisket ørret fra iskanten i åpne bekker og vann ved påsketider. Dette var før vi begynte å fiske etter sjøørret i sjøen vår og høst. I Trøndelag har vi innslag av gjedde i enkelte vann, men det har ikke vært noen tradisjon og fiske etter den med flue.

Farvel til frosne fisketurer

isfiske

Tenk nedenfra og opp når du planlegger isfiske. Fryser du på føttene, hjelper det ikke om jakka er varm

Den første fisketuren

1_98x250

Den trenger ikke være stor, den trenger ikke være laks eller ørret. Den må bare være ens egen fisk!

Storsei fra Langesundsbukta

Sei1_jpg_medium

Yngve fra Elbe Nordmark og kompisene hans har hentet opp en del storsei i Langesundsbukta. Og han deler bilder og et par smakfulle retter med oss.

Storrøye på Laksefjordvidda

Storroye_jpg_medium

Vidar Olsen har fisket store røyer og ørreter på stang på Laksefjordvidda. Og han deler gjerne opplevelsene med oss.

Barduelva leverte varene i 2007

Bardu2_jpg_medium

Fisken var ca 50 meter ute nå og 20 meter backing til bare rant ut av snella, jeg måtte ta beina fatt og følge etter, deler av elva har mudderbunn så dette var god trening. Føltes nesten som en laks hadde tatt flua, ja slik føltes det, men det var en stoooor ørret, den måtte være stor med det utraset, spant det oppe i toppen min...

Provoser laksen!

11190BYB-_skrekk_og_gru_jpg_medium

Du bør merke deg mønsteret til Black, yellow, blue, - for dette er ei flue jeg virkelig har hatt suksess med under laksefiske. Det er ikke bløff når jeg skriver det, og mange synes sikkert det er rart at jeg offentliggjør denne, ...men det kan jeg jo selv avgjøre når jeg selv har laget den...

Harrfiske i særklasse

2005_06_10_117_jpg_medium

Femundsmarka står for de fleste turinteresserte nordmenn som erkeeksemplet på villmarka. Mot øst fortsetter furuskogen inn i Sverige. Vi dro en tur til nabolandet for å prøve harren i Rogenområdet.

Havabbor: Oppdatering 2007

Havabbor01_web[1]

* Gytende havabbor fisket i indre Oslofjord * Flere merkete fisk gjenfanget * Store fremskritt i publisering og databearbeidelse

Slik sjekker du fersk fisk

1168592937

Mange vet ikke helt hva de skal se etter når de skal vurdere om fisken er fersk. Du kan trøste deg med at du ikke et mikrobiologisk laboratorium for å gjøre en slik vurdering – bare følg disse enkle sjekkpunktene.

De tre fasene

1_Kopi_av_IMG_4399[1]

Det sies at en sportsfisker går gjennom to til tre faser i sitt sportsfiskerliv.

Unngå bedervet fisk

1078736830

Hvordan oppbevare fisk hjemme? Her får du tips og råd om hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i fisk.

På tide å hente juletorsken

Juletorsk[1]

Mange av oss har i dagene før jul som tradisjon å roe litt ned i julehandelen for å fiske juletorsk. Det meldes nå om godt torskefiske fra land over store deler av landet. Ikke er det så kaldt ute heller, så de fleste bør tåle et par timer ved sjøkanten.

Dårlig vær - hva gjør vel det?

Utstyret_monteres_web[1]

Sist søndag hadde Brith og jeg bestemt oss for at nå skulle vi teste en ny fiskeplass. Vi hadde samlet inn en del informasjon gjennom fiskersiden.no og norgeibilder.no. Valget ble kaia på Storsand camping i Malvik.

En fluefiskers bekjennelser...

Rapala_fikset_middag

Jeg sniker meg ned til den sivkransede bredden og kikker ned i elva. Dybden varierer fra noen få desimeter til et par meter, og strømmen er mye sterkere enn det ser ut til på avstand. I det krystallklare vannet ser man rett til bunns, og jeg kan ikke unngå å merke en skygge som piler unna. For å sjekke at det ikke bare var en enslig røye tar jeg en titt i neste kulp også. Pulsen raser i vei når jeg ser en hel stim med sjørøyer i den dype kulpen. Det er minst ti av de, og alle er garantert over kiloen.

Kveite på Wildeye Giant Jigging Shad fra Storm

Kveite20kiloTroms[1]

Turen til Vannøya var en real opptur for Cato Bekkevold. Bevæpnet med Giant Jigging Shad fra Storm i et utvalg størrelser og farger kjørte han stort sett utelukkende med dette og siktet kun på kveite, etter vinn eller forsvinn-prinsippet.

Fiske i Finnmark

Søndag 16 juni satte Jon, Mattis og artikkelforfatteren seg på flyet fra Trondheim til Lakselv for å oppleve fisket i Finnmark.

Bardu elva 2006

Med kofferten full av fiskeutstyr og sommerfugler i magen, reiste Harald Larsen opp til Bardu elva i Troms for å prøve lykken. Som førstereis gutt til Bardu var spenningen stor om hva som ventet meg der oppe i Nord. Jeg hadde lest litt i fiskeblader om den idylliske elva med den flotte naturen med høye fjell rundt på alle kanter.

Enklere fiske med multifilament

Det hele startet for nesten 20 år siden. En helt ny type fiskesene kom til landet, og ingen trodde at egenskapene til denne senen virkelig kunne stemme. Snøret var ikke gjennomsiktig og bestod av flere tråder (multifilament) som var flettet i sammen. Styrken var over det dobbelte av hva sportsfiskere var vant til og kostet dertil.

Slik fisker du sjøørret

Her er en artikkel fra Sølvkroken om sjøørretfiske

Råd og tips om fiske i elv

Å fiske i elv kan by på mange utfordringer. Lær grunnprinsippene for fisking i rennende vann.

Med Figen i Trysilelva

Hva er den største ørreten du har fått på tørrflue? Spørsmålet jeg hater å få og som alle elsker å stille. Det er flere grunner til å hate dette spørsmålet.

Brukerveiledning til røykovn

Her kommer en liten artikkel for deg som vil prøve å røyke fisk på hytta

Tørrfluefiske

Her er en artikkel fra bladet Friluftsliv om tørrfluefiske.

Fluefisketips for nybegynnere

Her er en artikkel fra Sølvkroken om Fluefiske.